Нов доставчик на гуми и във Формула Е

Нов доставчик на гуми и във Формула Е

Формула Е ще има нов доставчик на гуми от началото на своя 13-ти сезон (2026-27). Това ще е японската компания Бриджстоун, която ще направи своето завръщане на световната сцена след близо десетилетие и половина отсъствие. За последно Бриджстоун доставяше гуми в световен шампионат на ФИА през 2010 година във Формула 1.

Във Формула Е Бриджстоун ще замени корейската компания Ханкук, която ще премине към Световния рали шампионат (WRC), където ще доставя гуми от началото на 2025 година, заменяйки Пирели. Ханкук доставя гуми във Формула Е от миналата година насам и ще продължи да го прави до края на сезон №12.

Нов доставчик на гуми в WRC от 2025 година
Нов доставчик на гуми в WRC от 2025 година

Дебютът на Бриджстоун във Формула Е ще съвпадне с въвеждането в експлоатация на четвъртата генерация автомобили в изцяло електрическия шампионат. Новото шаси също ще бъде доставяно от френската компания Spark, която доставя шаситата във Формула Е още от създаването на шампионата.

Освен при доставчика на гуми ще има промяна и при доставчика на батериите. Италианската компания Podium AT ще направи своя дебют в световен шампионат на ФИА, заменяйки Williams Advanced Technologies (WAT).

WAT доставяше батериите във Формула Е при използването на първата генерация автомобили (2014-18), след което при втората генерация (2018-22) се използваха батерии от McLaren Applied Technologies (MAT). WAT се завърна като доставчик на батерии при въвеждането на третата генерация автомобили в началото на тази година.

Снимки: © FIA Formula E

Следвай ни:

Още от Моторни спортове

Виж всички