ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Елеонора Тонева - момичето, което живее с тениса

Елеонора Тонева - момичето, което живее с тениса

Елеонора Тонева навърши 14 години наскоро, но вече е наясно какво иска да прави и къде иска да стигне. Тя е сред състезателите на Тенис Клуб 15:40, които са за пример - с поведението и отдадеността си. С нея започва поредицата, в която постепенно ще представяме тенисистите и треньорите в клуба.

Елеонора Тонева е част от "ТК 15-40" още от дете и постепенно се изгражда като успешен състезател. За година и половина-две е тренирала класически балет, а ските са ѝ хоби. Голямата ѝ любов в спорта обаче е друга: "Тенисът за мен отдавна не е развлечение, а е като професия. Винаги е бил нещо, което ме учи на дисциплина и това ми е помагало и в училище, и в живота, за да бъда по-организирана и да мога да разпределям по-добре времето си".

Лео, както я наричат в екипа, добавя, че чрез тениса преодолява всички трудности извън корта. "Този спорт винаги ми е носел много голямо удоволствие". Като свое предимство оценява силната психика. "Това винаги ми е помагало и се надявам да ми помага и за в бъдеще. Бърза съм с краката, което е важно в този спорт. За да може състезател да е на високо ниво, е необходимо постоянство, защото без него няма как да има резултати. Тук отново ще спомена и дисциплината като нещо, което е важно за постигане на успехи".

"Напредването в тениса изисква по-голяма отговорност. Ако не се чувствам добре, например, вече не мога да си кажа, че просто ще пропусна някоя тренировка. Трябва да се преборя и да съм на корта. Тренирам всеки ден без неделя", казва още Лео.

И добавя, че това по никакъв начин не се отразява на образованието ѝ, защото за нея то е приоритет

"Дори двете неща се допълват - миналата година, когато кандидатствах, ако не беше тенисът, сигурно нямаше да мога да издържа психически покрай подготовката за изпитите. Тренировките дойдоха като разтоварване".

Друга положителна страна от тениса вижда в създаването на приятелства - и в България, и в чужбина. "Поддържам контакти с много хора с различни интереси и по този начин мога да се обогатявам".

"Извън спорта се интересувам от география , но не съм мислила да се развивам в тази област. Харесва ми да уча факти за държавите и за различните култури и за това колко различен може да е светът. В последните две години пътувам доста покрай тениса и това усилва интереса ми към научаването на нови неща", казва състезателката.

Елеонора има отлична връзка с "ТК 15-40". "Винаги съм била в този клуб. Той за мен винаги е бил като втори дом - атмосферата е много приятна, има много деца, треньори, различни характери. Треньорите са ми на сърце, най-вероятно защото от малка съм с тях".

В момента работи с Пресиян Коев. "За мен треньорът не е само човекът, който ти показва как да удряш топката, но и е този, който ти дава пример - било житейски или на корта. Важно е между двамата да има хармония, за да се получава работата и да вървят напред като отбор".

Пример за подражание има и в големия тенис в лицето на Роджър Федерер. Той ми е любим спортист. Всичко, което остави след себе си за спорта, е много важно. В него най-много ми харесва начинът, по който се държи. На корта беше много елегантен и естествен".

Целта, която Елеонора си поставя, е да влезе в професионалния женски тенис и да се развие възможно най-добре.

Последвайте каналите ни в:

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти