ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

България във втора урна на Лигата на нациите - избегнахме Азербайджан, Косово и Фарьорските острови

Националният отбор на България ще бъде във втора урна на Лига С на новото издание на турнира Лига на нациите, обяви УЕФА. "Лъвовете" завършиха на втора позиция в предходното издание, когато при вече бившия селекционер Младен Кръстаич тимът завърши с победи над Гибралтар и Северна Македония. Именно тези резултати поставят националите във втората урна, а не в третата.

Жребият за следващото издание ще се тегли на 8 февруари, а в Лига С 16-те отбора ще бъдат разпределени в четири групи по четири тима. Новото тази година е, че не само първите отбори ще се изкачват в Лига В. Шанс ще има и за заелите вторите места, които ще играят плейоф на разменено гостуване с предпоследен отбор от съответната група на Лига В.

България прогресира в ранглистата на ФИФА, на крачка сме от топ 80
България прогресира в ранглистата на ФИФА, на крачка сме от топ 80

Единствената неяснота в Лига С е дали в четвърта урна ще бъде Гибралтар или Литва. Двата тима ще се срещнат в директен мач през март, който ще определи кой остава в третото ниво на турнира и кой слиза в четвъртото. Това се налага заради поредното изваждане на руския национален отбор от международния футбол.

Самият жребий ще бъде изтеглен в Париж по време на редовния конгрес на УЕФА. Конгресът и жребият бяха насрочени първоначално за Мадрид, но след скандала с бившия президент на Испанската федерация по футбол централата реши да го премести във френската столица.

България над всичко! Поздравления за смелата постъпка, Илиане!
България над всичко! Поздравления за смелата постъпка, Илиане!

Разпределението в урните означава, че България няма как да се падне в една група с отборите на Азербайджан, Косово и Фарьорските острови. За момента УЕФА не е уточнила календара, но със сигурност мачовете ще започнат в първата седмица на септември. При жребия в Лига С ще бъде взета и една специфика от политически характер - отборите на Армения и Азербайджан няма как да бъдат изтеглени в една група.

Разпределение на урните за Лига на Нациите в Лига С:

Първа урна: Румъния, Швеция, Армения, Люксембург 
Втора урна: Азербайджан, Косово, БЪЛГАРИЯ, Фарьорски острови 
Трета урна: Северна Македония, Словакия, Северна Ирландия, Кипър 
Четвърта урна: Беларус, Литва или Гибралтар, Естония, Латвия

Разпределение на урни в другите дивизии:

Лига А: 

Първа урна: Испания, Хърватия, Италия, Нидерландия 
Втора урна: Дания, Португалия, Белгия, Унгария 
Трета урна: Швейцария, Германия, Полша, Франция 
Четвърта урна: Израел, Босна и Херцеговина, Сърбия, Шотландия

Лига В: 

Първа урна: Австрия, Чехия, Англия, Уелс 
Втора урна: Финландия, Украйна, Исландия, Норвегия 
Трета урна: Словения, Република Ирландия, Албания, Черна гора 
Четвърта урна: Грузия, Гърция, Турция, Казахстан

В Лига D са включени останалите шест страни, които са на последните места в ранглистата на УЕФА. Те ще бъдат разпределени в две групи по три отбора и победителите в тях ще се изкачат в по-горната дивизия. Това са съставите на Молдова, Малта, загубилият от баража Гибралтар - Литва, Андора, Сан Марино и Лихтенщайн.

Последвайте каналите ни в:

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти