ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Олег Велинов на откриването на Балканската купа по снукър: Целта е шампионът да получи професионална тур карта

Олег Велинов на откриването на Балканската купа по снукър: Целта е шампионът да получи професионална тур карта

На специална церемония в Национална Снукър Академия беше открит официално уникалния по рода си турнир Балканската купа. Първенството е организирано от Българска снукър федерация и е под егидата на Столична община и Министерство на младежта и спорта.

50-има участници от почти всички държави на Балканския полуостров ще се съревновават за определяне на първия шампион на Източна Европа. Председателят на Българска снукър федерация Олег Велинов сподели на откриването на турнира, че това е първата стъпка към създаване на Балканска снукър асоциация, чрез която влиянието на държавите в нея ще стане по-сериозно в спорта в световен мащаб.

Амбицията на Велинов е дори в бъдеще балканският шампион по снукър да получава двугодишна професионална карта от World Snooker Tour. За целта ще трябва балканските купи да са силен и престижен турнир, а асоциацията да демонстрира обединението и общата визия на държавите от региона.

"Първо искам да благодаря на всички, че са в Национална снукър академия за откриването на Балканската купа", започна председателят Олег Велинов. "Искаме да организираме за първи път висококачествен турнир и се надяваме всички участници да се насладят на престоя си в България.

Амбицията е да организираме все по-силни издания на турнира и да повишаваме нивото на снукъра на Балканите. Обединени ще сме много силни и така нашият глас ще бъде силен фактор в световния снукър. Нашата визия за спорта ще бъде важна в световен мащаб и думата ни ще се чува.

Целта ни за бъдещите издания на Балканската купа по снукър е да успеем да убедим World Snooker да даде професионална карта на победителя. Ако успеем да организираме силни турнири, ще може балканският шампион да стане професионалист. Но преди това трябва да покажем, че сме обединени и силни заедно. Много държави сме в региона и нашият глас ще се чува силно в европейската федерация, сподели Велинов.

"Благодаря на всички участници, защото без тях нямаше да има турнир", каза сертифицираният към Европейската билярд и снукър асоциация треньор Братислав Кръстев. "Поканихме всички държави от Балканите и те проявиха интерес, като някои не можаха да присъстват по ред причини. Сигурен съм, че турнирът ще става все по-силен и в бъдеще ще повиши цялостно нивото на снукъра на Балканите", допълни той.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти