Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Световният шампион Джоширо Маруяма бе гост на международен турнир по джудо в Румъния

Световният шампион Джоширо Маруяма бе гост на международен турнир по джудо в Румъния

Двукратният световен шампион по джудо Джоширо Маруяма бе специален гост на международния турнир по джудо в памет на Аурел Къмпяну, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, уточнявайки, че на летището той е бил посрещнат от група млади джудисти, дошли специално от Вранча, а турнирът се проведе в събота и неделя в спортната зала във Фокшани, окръг Вранча.

“Откакто стъпих на летището в Румъния се радвам на особено топло посрещане от младите джудисти. Това никога не би се случило в Япония и точно затова беше много приятна изненада. Вълнувах се, че ще дойда в Румъния, защото вече съм се срещал с румънци, които ми направиха много добро впечатление, но този прием ме направи още по-щастлив, че съм тук“, каза Джоширо Маруяма за Аджерпрес.

Наричан още „Кралят на Учи Мата“, Джоширо Маруяма е един от най-зрелищните джудисти, а участието му в състезанието във Фокшани съвпадна с първия международен тренировъчен лагер от големия шампион във втория ден от спортното състезание, когато над 300 състезатели пожелаха да научат тайните на този спорт.

„Занимавам се с джудо от тригодишна възраст и чрез джудото успях да се срещна с много хора и мога да кажа, че всяко общуване промени живота ми по определен начин. Джудото е идеално за деца, защото е пряк контактен спорт, един срещу един с другия спортист и чрез това взаимодействие човек се учи на уважение към противника. А чрез уважението спортистите разбират чувствата си, помагат си.(...) Ако трябва да направя сравнение с японското джудо, тук видях повече сила, отколкото техника. Спортистите са съсредоточени много върху суровата сила, а не върху процеса и техниката. За нас техниката е по-важна, защото с времето силата може да се загуби, но техниката винаги остава същата. Аз бих искал да видя джудо да се практикува от колкото се може повече деца, защото в крайна сметка джудото е преди всичко начин на живот“, каза Маруяма.

На турнира не липсваха и други изтъкнати личности от този спорт в Румъния, като олимпийската шампионка Алина Думитру от Вранча, световният шампион Асли Гонзалес, националният шампион Адриан Кройтору, в момента треньор на националния отбор по джудо на Мароко.

„Тази година във Фокшани дойдоха над 350 спортисти от седем държави. Имаше около 100 спортисти от Република Молдова, 30-40 спортисти от Турция и Украйна, спортисти от Босна и Херцеговина, САЩ, Япония. Радостно за нас, организаторите, е, че Фокшани беше, дори за един уикенд, столица на румънското джудо и не само това. Искаме тези деца да участват в състезания на най-високо ниво“, каза Мариус Улметяну, един от организаторите на турнира във Фокшани.

Последвайте канала ни в

Снимки: Gettyimages

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти