Треньорът и билетът на Белослава Кръстева за Световното осигурени от университета й в Мисури

Треньорът и билетът на Белослава Кръстева за Световното осигурени от университета й в Мисури

Белослава Кръстева спечели бронзов медал от световното първенство по шахмат за младежи и девойки до 20 години в Мексико Сити. 19-годишната българка имаше всички шансове да стане световна шампионка при девойките, но в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в личната среща позволи на южноамериканката да се поздрави със златото.

"Тази седмица беше изключително уморителна. Това е един закономерен успех, който се базира на много труд, на много усилия, на много работа през годините, на много любов към шаха и мисля, че е закономерен резултат", сподели бащата на Белослава Кръстева Людмил Кръстев, който беше гост в предаването "Денят започва" на БНТ.

Белослава Кръстева се размина със световната титла
Белослава Кръстева се размина със световната титла

"Нещата се подредиха по най-неудобния за нея начин, тя трябваше да направи реми, за да бъде със сигурен златен медал, втората партия се разигра по начин, който не беше благоприятен за Белослава, американката спечели срещу ирландката, което доведе с една точка предимство в 10-ия кръг, и Белослава спечели бронзов медал", обясни Людмил Кръстев.

"Това е медал с цвят на злато, надявам се следващия път да докоснем и златото", заяви щастливият баща.

Той разказа как Белослава се е запалила по шахмата.

"Като малка започна да реди пъзели, получихме едно късно обаждане вкъщи от непознат номер, тя беше в първи клас, обади се мъжки глас, който каза: "Здравейте, вашата дъщеря се записа на шах в училище, аз виждам в нея един потенциал", така се случиха нещата", сподели Кръстев, който разказа, че когато Белослава е била на 10 години и е играел с нея, е разбрал, че не може да играе шах, защото е започнал да губи от дъщеря си.

Белослава Кръстева: Ще работя здраво и догодина ще се опитам да спечеля световната титла
Белослава Кръстева: Ще работя здраво и догодина ще се опитам да спечеля световната титла

"Много се вълнуваме, тя може. Много пъти сме били на ръба тя да се откаже да продължи с шаха, най-вече заради липсата на държавна подкрепа в тази сфера, липсата на финансиране и подпомагане, дори тя там в Мексико, голяма част от успеха, за да бъде там е свързан с осигуряването на треньор, който е от университета на Мисури, билета също е осигурен от университета, в който тя учи", каза още бащата на Белослава.

Той смята, че световната титла при жените е очакван резултат за нея. "Тя е гросмайстор при жените, надявам се да постигне и гросмайстор при мъжете", каза Кръстев.

"За мен това е убийствен спорт, 11 кръга, подготовката за всяка партия отнема 2-3 часа, след което сядаш да играеш, което е 5-6 часа на партия и така всеки ден в продължение на 10-11 дни, трябва много добре да си разпределиш силите, свързано е с психология, с физическа подготовка, със знания, това е изключително комплексен и труден спорт", обясни Людмил Кръстев.

Последвайте канала ни в

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти