Белослава Кръстева: Ще работя здраво и догодина ще се опитам да спечеля световната титла

Белослава Кръстева: Ще работя здраво и догодина ще се опитам да спечеля световната титла

Доволна съм, все пак е медал, но със сигурност доста съжалявам, водех до последно. Това каза първо за БНТ Белослава Кръстева, която спечели бронзов медал при девойките на световното първенство по шахмат в Мексико Сити късно снощи.

19-годишната българка имаше всички шансове да спечели титлата при девойките, но в последния 11-и кръг отстъпи с белите фигури на аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру. Така двете завършиха с равен актив от по 8,5 точки, но победата в личната среща позволи на южноамериканката да се окичи със златото. Среброто остана за американката Кариса Ип, която с успеха си с белите над ирландката Триша Канямарала през вчерашния ден също събра 8,5 точки. По този начин Гекамбуру, Ип и Кръстева приключиха с равен брой точки - по 8,5, но допълнителите показатели не бяха в полза на българката. Аржентинката има 1,5 точки от партиите с Ип и Кръстева, американката е с 1 точка, а българката взе само едно реми от двете си конкурентки.

Белослава Кръстева се размина със световната титла
Белослава Кръстева се размина със световната титла

Белослава Кръстева даде специално интервю за предаването "Денят започва" на живо от Мексико Сити.

19-годишната шахматистка сподели, че умората си е казала думата накрая.

"Играх добра партия и направих груба грешка и после нямаше какво да направя", обясни младата ни състезателка по шахмат.

"Много е важно как си разпределяш силите, защото турнирът е доста дълъг, почти две седмици под непрекъснато напрежение", разказа Белослава Кръстева.

"Мотивирана съм, ще работя здраво, ще играя силни турнири, догодина пак ще се явя на световното и ще се опитам го спечеля и ще се опитам да се класирам напред и в професионалния женски шахмат", обясни талантливата шахматистка.

"Голяма гордост и радост от спечелването на бронзов медал от Белослава. Това е един успех, който се базира на много труд, усилия, работа през годините и на любов към шаха", сподели Людмил Кръстев в студиото на БНТ.

19-годишната шахматистка от своя страна благодари на баща си за подкрепата и разказа, че той е причината да се занимава с шахмат.

"Той ми показа как се местят фигурите, той ме запали, в началото ме биеше и бях много разстроена от този факт, и исках да го победя, така се запалих и тръгнах да тренирам", разказа Белослава Кръстева в ефира на БНТ.

Последвайте канала ни в

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти