Здравка Йорданова в предаването "Зала на славата"

Олимпийската шампионка в гребането на двойка скул Здравка Йорданова и поредната легендарна фигура от българския спорт беше специален гост в предаването на БНТ "Зала на славата".

Йорданова стигна до златния медал в тандем със Светла Оцетова по време на Игрите в Монреал 1976, като две завинаги ще останат в историята на България като първите олимпийски шампионски при жените.

Родена в средата на миналия век в София, пътят на Йорданова минава през няколко различни вида спортове, докато животът не я среща с, както тя разказва, "един моряк, който ме заплени с историите си" и така тя започва да тренира гребане.

Няколко месеца по-късно тя за пръв път се докосва до лодка по време на лагер в Панчарево и веднъж влязла в нея, не излиза оттам до края на кариерата си. Първата ѝ треньорка е Красимира Жекова.

Още при дебюта си при девойките Здравка Йорданова и нейните съотборнички печелят титлата, а оттам младата състезателка получава предложение да стане част и от четворката при жените.

В своето развитие като състезател бившата гребкиня признава, че голямо отражение има и легендарният наставник Николай Здравков - Бизона, под чието ръководство България постига най-големите си успехи в гребния канал в периода 1970-1990 г.

Лично за Здравка Йорданова обаче върхът си остава Монреал през 1976-а година и спечелването на златния олимпийски медал заедно със Светла Оцетова.

"Имаше психо атаки от рускините предишния ден и вечерта преди състезанието аз обмислях какъв дали вятърът на следващата сутрин ще бъде попътен или не. На самото състезание аз направих един обмислен фаул старт, тъй като човек понякога има нужда да се "продуха". Нямах притеснение, че можем да бъде декласирани. При следващия старт вече изчакахме командата и още с тръгването ни нещата започнаха да се развиват в наша полза. До края нямах никакви съмнения, че това е нашето състезание", припомня си Здравка Йорданова.

В допълнение към олимпийското злато Йорданова и Светла Оцетова записват още редица успехи на двойка скул, като имат спечелени златен, сребърен и бронзов медал и от световни първенства.

Последвайте канала ни в

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти