Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Григор Димитров подчини световния номер 4 в Пекин

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров постигна престижна победа над световния номер 4 Холгер Руне на осминафиналите на турнира от сериите АТР 500 в Пекин.

Гришо се наложи с 6:3, 7:5 за 91 минути игра и за четвърти път в кариерата си ще играе четвъртфинали в китайската столица. Следващият му противник ще бъде вероятно дори по-солиден - Яник Синер. Италианецът се справи очаквано лесно с Йошихито Нишиока с 6:2, 6:0 за 68 минути.

Българо-италианският сблъсък ще бъде в понеделник след 16 часа, тъй като е последен в програмата. Преди него от 14 часа ще играят Карлос Алкарас и Каспер Рууд.

По-важен от самото класиране са фактът, че топ тенисистът ни вече има 34 победи срещу съперници от топ 10 на световната ранглиста (четири този сезон, което се беше случвало друг път само през 2014-а на този етап от календара). Също така Григор прекрати негативна поредица от 12 поражения срещу противници от топ 5 - последната му победа преди днешната беше преди две години на Индиън Уелс срещу Даниил Медведев, тогава втори в света.

Григор изигра най-добрия си мач на китайска почва през този сезон, защото дори при достигането на полуфиналите в Чънгду на предишния си турнир не беше толкова убедителен на сервис и с толкова изчистени изпълнения от дъното на корта.

Гришо: Загубих такива мачове през годината, исках да вдигна нивото
Гришо: Загубих такива мачове през годината, исках да вдигна нивото

Българинът направи 18 уинъра и 18 грешки, а съперникът му - 23 печеливши удара и 30 неточности.

Димитров за последно беше на тази фаза в Пекин през 2017-а, когато достигна и до полуфиналите, за да отстъпи на Рафаел Надал. През 2016-а пък той загуби финала от Анди Мъри, а през 2014-та отпадна на четвъртфиналите от Новак Джокович.

Гришо вече има 31 победи през 2023 година и продължава да ги трупа, като това е най-доброто му постижение в това отношение за последните шест кампании - през 2017-а той регистрира 49 спечелени мача, а през 2014-та имаше 50.

Първи сет

Григор пласира качествен ретур и дочака грешка от форхенд на съперника за 15-15, а същото се случи и в следващата ситуация - 15-30. Впоследствие се стигна и до точка за пробив, след като българинът пласира форхенд на линията и противникът му не можа да реагира по най-добрия начин. Руне отрази брейк-бола с форхенд-уинър по правата, но последваща непредизвикана негова грешка с предната страна на ракетата доведе до втори шанс за пробив. Той вече стана факт след пореден чудесен ретур на Димитров и повече солидност от основната линия, докато датчанинът сбърка прав удар - 1:0.

Първото истински продължително разиграване беше до голяма степен доминирано от Гришо, който го завърши със смач на мрежата за 30-0. Руне също блесна с бекхенд-уинър по правата - 30-15, но след това топ тенисистът ни се облагодетелства от невърнат втори начален удар. Несполучлив опит за ефектен бекхенд-уинър на Григор (саниметри в аут) доведе до 40-30, но той все пак затвърди брейка - 2:0.

Димитров отново спечели размяна от основната линия, а Руне направи двойна грешка за 15-30. Ново продължително разиграване от дъното на корта отиде на сметката на българина и той стигна до два брейк-бола. Първият беше отразен с комбинация сервис-бекхенд-уинър на световния номер 4, а вторият - с негово излизане на мрежата след подаването. Прекрасен ретур на Гришо в допълнение с форхенд в движение му помогнаха да дочака грешка на съперника и да получи трети шанс за пробив. "Отровен" подсечен бекхенд на българина му заслужи още по-убедителен аванс - 3:0.

Гришо направи двойна грешка за 15-15, но следващите две точки набързо отидоха на неговата сметка, тъй като ударите му все така имаха повече дълбочина от тези на съперника. Неотразен сервис направи резултата 4:0.

Руне направи грешка от форхенд за 30-30, но след това принуди Димитров да сбърка сложен бекхенд в движение и се доближи на точка от първия си гейм в мача. Българинът обаче го накара да почака още, защото направи страхотна комбинация от дълбок и остър форхенд, плюс завършек на мрежата за дюс. Датчанинът демонстрира пъргавина и атакува мрежата за авантаж, а ново такова излизане напред му издейства успех - 4:1.

Димитров пласира перфектен форхенд на линията по правата, но не се сдържа да изпълни драйв-воле, докато тича към мрежата, като го пропусна - 0-15. След това обаче той спечели размяна по диагоналите със задната страна на ракетата, но после изостана с 15-30. Руне вкара остър ретур и затрудни максимално Гришо, който прати бекхенд в мрежата за 15-40. За съжаление, въпреки атака на мрежата, българинът не можа да спаси брейк-бола и беше разминат за 4:2 и връщане на единия пробив.

Гришо нямаше късмет при пореден опит за минаващ бекхенд и изостана с 15-0, но после дочака грешка на съперника от форхенд за 15-15. В следващия момент обаче Руне впусна правия си удар в действие и спечели точка за 30-15, след което пак размина противника си на мрежата - Димитров изгради отново добре атаката, но не можа да се облагодетелства от нея. Хубав ретур и последващ форхенд-уинър на българина му позволиха да намали на 40-30, а той пак нямаше късмет в следващата ситуация и контакт с филето доведе до 4:3.

Най-после Григор пласира успешно воле след качествена атака на мрежата за 15-0, а после отново със сантиметър пропусна да намери линията при опит за минаващ бекхенд - 30-15. Руне демонстрира перфектна защита и скорост в стремежа си да не се отказва, като беше възнаграден с изравняване на 30-30. Непредизвикана от форхенд на българина го застави да защитава точка за пробив, като той го направи с първия си ас в мача - дюс. Втори пореден такъв му осигури авантаж, след което геймът приключи успешно с дълбок форхенд на линията  - 5:3.

Най-после и минаващ бекхенд по правата свърши работа на Димитров за 0-15, а за съжаление той не можа да осъществи втори пореден такъв, дори от по-изгодна позиция. Все пак се стигна до 15-30, а после българинът си издейства два поредни сетбола, благодарение на солидния си форхенд. Първият беше отразен най-вече с хубав сервис от Руне, а вторият - с невърнат такъв за дюс. Датчанинът обаче сбърка форхенд по правата и се стигна до трети шанс за решителен брейк, който стана факт след още една неточност от предната страна на ракетата на световния номер 4 - 6:3.

Втори сет

Гришо започна позитивно втория сет и спечели подаването си на нула - 1:0. Руне обаче направи същото, завършвайки гейма с ас - 1:1. Тенденцията за доминация на сервиращите продължи, като и Димитров се отчете с директна точка от начален удар, а после направи и елегантно воле на мрежата за пореден гейм на нула - 2:1.

Руне направи двойна грешка и се стигна до 0-15, а след това Григор спечели размяна на лифтирани бекхенди по диагонала - 0-30. Българинът направи някои страхотни протягания, за да се задържи в следващото разиграване, но сбърка минаващ форхенд, когато вече се виждаше как може да завърши точката - 15-30. Невърнат сервис на датчанина му помогна да възстанови съотношението на 30-30, а после излезе успешно на мрежата и с воле поведе с 40-30. За съжаление, Григор пресили форхенд и резултатът стана 2:2.

За кой ли път в мача минаващ удар на българина не сполучи със сантиметър, но в следващото разиграване той реализира рядко срещан уинър с форхенд на линията с висока парабола - 15-15. Неотразено подаване свърши работа за 30-15, а ас номер 4 - за 40-15. Нов безкомпромисен сервис сложи край на гейма за 3:2.

Поредица от качествени бекхенди на Григор му издейства лек аванс от 0-15, а после излизане на мрежата на Руне му стигна за 15-15. Изящна къса от форхенд на световния номер 4 му спомогна за 30-15, а невърнат сервис - за 40-15. Размяна с предната страна на ракетата беше спечелена от Димитров, а датчанинът затвори гейма с помощта на форхенд върху линията - 3:3.

Гришо дръпна набързо с 30-0 с два невърнати начални удара, а после прати бекхенд в мрежата за 30-15. Две грешки от задната страна на ракетата на Руне направиха резултата 4:3. Българинът започна с неточен ретур, но после съперникът му отново сгреши бекхенд за 15-15. Световният номер 4 спря негативната си серия от този тип удари и реализира уинър за 30-15. Стигна се до 40-30, след като Димитров пласира бекхенд-ретур и добави печеливш форхенд по обратния диагонал. Руне обаче не сполучи с опит за къса и геймът влезе в дюс. Смач и бекхенд-уинър на датчанина свършиха работа за 4:4.

Неточности от бекхенд и от форхенд на Григор го поставиха под леко напрежение при 15-30, но веднага след това спечели разиграване, дочаквайки грешка на противника. Стигна се до дюс след мощен форхенд-уинър на Руне, но Григор надделя в следващите две точки и направи резултата 5:4.

Световният номер 4 започна грешка от форхенд за 0-15, а Гришо спечели разиграване с бекхенди по диагоналите за 0-30. Излизане на мрежата на Руне му помогна да намали на 15-30, а следващото разиграване вероятно беше най-качественото и разнообразното в мача, но за съжаление бе спечелено от датчанина. Два поредни сервиса в подходящ момент свалиха напрежението - 5:5.

Грешка от форхенд на Григор направи съотношението 15-15, но началният му удар компенсираше при нужда - 40-15. Ас по правата отново върна напрежението в другата страна на корта - 6:5. Руне сбърка предизвикано бекхенд за 0-15, а в следващото разиграване доминацията на Димитров завърши със смач за 0-30. Датчанинът направи двойна грешка за 0-40, но първият мачбол беше отразен именно с невърнат начален удар. Световният номер 4 се справи и с втората възможност, благодарение на страхотна къса топка. Фантастично разиграване, в което Григор доминираше и завърши с воле, ознаменува чудесната победа - 6:3, 7:5 за 91 минути игра.

Последвайте канала ни в

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти