Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Сто години от рождението на бегача Петър Спасов ще отбележат в Перник с лекоатлетически празник

Сто години от рождението на бегача Петър Спасов ще отбележат в Перник с лекоатлетически празник

Лекоатлетически празник, посветен на 100 години от рождението на заслужилия майстор на спорта (змс) Петър Спасов, ще отбележат в Перник, съобщиха от общината. Традиционните занимания по модула "Детска атлетика" по програма на Българската федерация по лека атлетика ще се състоят този петък от 16:30 ч. на централния градски площад "Кракра Пернишки". В игрите могат да участват деца в две възрастови групи - от 5 до 12 г. и от 13 до 16 г. Предварително записване в спортната проява може да се направи на електронна поща: d_stoyova_sport@abv.bg или на място в деня на детските занимания до 16:00 ч.

В 20:00 ч. ще бъде даден старт на юбилеен масов пробег на дистанция от 1,5 километра. Той е с демонстративен характер и всеки участник в него ще получи като награда юбилеен медал и светеща гривна. Идеята е движейки се по трасето в градския парк бягащите заедно да образуват светлинна атракция, с която символично да се направи препратка към вековната годишнина от рождението на змс Спасов. Регистрация за участие в пробега може да се направи отново на електронна поща: d_stoyova_sport@abv.bg или на място - до половин час преди старта.

Ден преди спортните мероприятия, от 18:00 ч., в Общинския младежки дом в Перник, ще се състои среща със спортни дейци, работили заедно със змс Спасов. Срещата се организира от Общитата, съвместно с двете дъщери на спортната легенда.

Традиционни партньори в провеждането на спортната инициатива са и фирми от региона.

На 5 юни т.г. се навършиха 100 години от рождението на един от най-големите лекоатлети на България за всички времена. Първият змс Спасов е роден в село Кралев дол. Детството му преминава в родното му село, в Радомир и Перник. Той започва състезателната си кариера през 1941 година. За кратко време се превръща в най-добрия бегач у нас в дисциплините от 1500 до 10000 метра и остава такъв повече от десетилетие.

От 1948 година до 1961 г. той е национален състезател. През цялата си дългогодишна спортна кариера защитава единствено цветовете на пернишкия клуб. Има стотици победи, а загубите му се броят на пръсти. 

През 1951 г. става първият лекоатлет, покрил майсторска норма, а през следващата и първият змс в България.

Последвайте канала ни в

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти