След оспорвана битка Никола Цолов завърши втори на "Херес"

След оспорвана битка Никола Цолов завърши втори на "Херес"

Българският пилот Никола Цолов завърши втори в първото си състезание в шампионата Еврокупа-3, като той дебютира за GRS в петия кръг от сезона. Никола спечели първата квалификация и днес стартира първи, но загуби лидерството на влизането в първия завой, като в първата обиколка потъна до 4-ото място. След това обаче Никола започна да притиска лидерите и излезе трети, след като лидерът в класирането след първите 4 кръга Масон излетя от трасето в 4 обиколка. В следващите няколко обиколки Цолов преследваше втория Хавиер Сагрера, като испанецът позволи на лидера Франческо Браски да се откъсне напред. Никола беше наказан с 1 секунда допълнително време заради неспазване ограниченията на трасето. 

В 15 обиколка Никола излезе втори, след като Сагрера допусна грешка и се върна в състезанието на третото място. Оттук до финала Никола се откъсна на над 3 секунди пред Сагрера и до финала се доближи на 2,9 от Браски, който спечели. Никола взе 21 точки днес, които го наредиха на 10-о място в общото класиране, след като българинът спечели квалификацията, завърши втори и записа най-бързата обиколка. Утре програмата на петия кръг в Еврокъп-3 на „Херес” продължава с още една квалификация и второто състезание. Вижте по-долу как се разви състезанието.

Старт. Цолов стартира първи, но още в първата обиколка беше атакуван от пилотите от първите две редици и отстъпи на 4-о място. Начело излезе Франческо Браски, който стартира от второто място.

4 об. Никола върви 4-и, на по-малко от половин секунда зад третия - Сагрера. Пред тях е лидерът в класирането след първите 4 кръга - Естебан Масон, който е на 1,7 секунди зад лидера Браски.

4 об. Масон излетя от пистата, Цолов мина едно място напред, най-вероятно ще излезе кола на сигурността пред колоната. Масон е излетял на завой №8, като се е забил в предпазната стена, но е много трудно да бъде преместена колата му от края на зоната за сигурност. Цолов е трети. Няма кола на сигурността, продължават само на жълти флагове на завой №8.

6 об. Цолов започва да притиска Хавиер Сагрера за второто място, разликата между тях е малко над половин секунда. Браски обаче се откъсна на почти 3 секунди напред. 

6 об. Наказание за Цолов за неспазване на ограниченията на трасето - 1 секунда към времето му. Цолов в момента е на 3,4 секунди пред четвъртия в подреждането.

8 об. Цолов е на 1 секунда от Сагрера. Българинът има 4 секунди аванс пред Огаард, който е 4-и.

9 об. Браски води с 3 секунди и записа нова най-бърза обиколка. От стартиралите 17 пилоти в момента се движат 14.

11 об. Никола се доближава на 0,8 секунди от Сагрера, като авансът му пред Огаард е вече почти 5,5 секунди.

12 об. Никола, който тук отново може да използва любимия си №12, се доближи на 0,6 секунди от Сагрера в края на предишния тур. Българинът се справя много по-добре с гумите и може би ще има шанс за второто място. Никола записа най-бързата обиколка в преследването на Сагрера - 10 минути преди края.

15 об. Сагрера отговори на Цолов с най-бърза обиколка и върна разликата между тях на над 0,8 секунди.

 15 об. Цолов атакува Сагрера и излезе втори, веднага след бързата обиколка на Сагрера, който допусна грешка. Никола е на 2 секунди пред Хавиер, така че и с наказанието ще запази второто място.

16 об. 4 минути и 1 обиколка преди края Никола е на 4 секунди зад лидера Браски. Никола с нова най-бърза обиколка в преследването на водача.

Финал. Победа за Браски, Никола успя да стопи аванса му до 2,9 секунди, записа още една най-бърза обиколка, но за повече нямаше време. Българинът ще запази второто място, тъй като завърши на над 3 секунди пред Хавиер Сагрера и наказанието му от 1 секунда няма да повлияе на резултата. Цолов печели 21 точки с полпозишъна, второто място и най-бързата обиколка в хода на състезанието.

Последвайте канала ни в

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти