Амин Мирзазадех детронира Риза Каялп, Япония остава лидер в класирането по медали на Световното в Белград

Амин Мирзазадех детронира Риза Каялп, Япония остава лидер в класирането по медали на Световното в Белград

Иранецът Амин Мирзазадех надви легендарния турски борец Риза Каяалп и спечели първата си световна титла по борба в тежката категория до 130 кг, а Азербайджан се изкачи на четвърто място в класирането по медали с две титли от първите четири категории в класическия стил. България е на 18-о място преди началото на турнира за последните трима национали в събота.

Лидер в класирането по медали все още е отборът на Япония, който доминираше почти напълно при жените и натрупа шест златни отличия. САЩ е с четири титли, а Иран, Азербайджан, Киргизстан и спортистите с неутрален статут от Русия са с по две. Именно тези четири държави имат най-големи шансове за останалите четири титли в класическия стил.

За България ще се борят Абу-Муслим Амаев (63 кг), Иво Илиев (67 кг) и Семьон Новиков (87 кг). Днес Едмонд Назарян (60 кг) и Стоян Кубатов (72 кг) загубиха по един двубой, но вторият ще участва на репешажите.

Мирзазадех, на 28 години, взе сладък реванш от петкратния световен и 12-кратен европейски шампион Каяалп, който го победи миналата година на шампионата в Белград. Схватката премина през два партера срещу иранеца, който се защити успешно и изоставаше с две точки от турчина минута и 31 секунди преди края на финалната схватка.

Само 18 секунди по-късно Мирзазадех върна една точка с избутване на Каяалп и резултатът стана 1:2. Схватката продължи в бавно темпо заради натрупаната умора, но иранецът намери сили за една финална атака. Той избута отново Каяалп от тепиха само шест секунди преди края, като по този начин взе втора точка и поведе по критерий.

Турчинът нямаше повече време за атака и този път бе на губещата страна при равенство срещу Мирзазадех. Схватката в Белград миналата година завърши 1:1, а Каяалп бе победител по критерий. Големият шампион обаче има друга голяма цел. След 51 значими златни медали в кариерата си той все още няма олимпийска титла. На четири поредни Олимпиади легендарният турчин губи неизменно от кубинеца Михаин Лопес, който ще го чака и в Париж за може би последен голям двубой.

Бронзови отличия в категорията спечелиха египтянинът Абделатиф Мохамед и кубинецът Оскар Пино, който замести отсъстващия от световното първенство Лопес. 

Победата на Мирзазадех затвори програмата за медали, а преди това Азербайджан завоюва две златни отличия, първи за страната на световния шампионат. Елданиз Азизли спечели третата си титла на 55 кг, след като на финала надделя с 13:4 над грузинеца Нугзари Цурцумия, който взе златото през 2019. Трети в категорията са Пуя Дадмарз от Иран и Ясурбек Ортикбоев от Узбекистан.

На 77 кг Акжол Махмудов от Киргизстан защити световната си титла от миналата година, след като се наложи с 1:1 по критерий срещу Санан Сюлейманов от Киргизстан. Третите места и олимпийски квоти спечелиха Малхас Амоян от Армения и Нао Кусака от Япония. 

Рафиг Хюсеинов от Азербайджан стана световен шампион за втори път в кариерата си на 82 кг, побеждавайки Алиреза Мохмади от Иран с 2:1 на финала. В неолимпийската категория трети завършиха Ярослав Филчаков от Украйна и състезателят с неутрален статут Ауес Гонибов.

БТА

Снимка: United World Wrestling// Facebook

Последвайте канала ни в

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти