Димо Тонев: Волейболистките ни трябва да победят Перу, Аржентина и Пуерто Рико, те са отбори от нашата черга

Бившият капитан на мъжкия ни национален отбор и настоящ волейболен специалист и анализатор Димо Тонев даде ексклузивно интервю пред Дарик радио, в което говори за участието на женския ни отбор на олимпийската квалификация в Япония.

Япония се оказа прекалено силна за България
Япония се оказа прекалено силна за България

"Мисля, че женският национален отбор направи едно успешно лято с игрите в Лига на нациите и представянето на Европейското първенство. На всички е ясно, че потенциалът на нашия отбор не може да се сравнява с този на Турция, Бразилия и на Япония. Мисля, че с Белгия направихме един неуспешен първи мач, въпреки че Белгия не са сред най-силните отбори. Въпреки загубите, положителното е, че треньорът Мичели е завел в Япония млади състезателки, на които дава възможност да влизат и да усетят от климата, от атмосферата на големия волейбол. Това е първи официален турнир в последните 15 години, на който знаем, че нямаме шансове да се класираме, но можем да дадем възможност на младите и талантливи състезатели да играят в официални мачове и да трупат опит – нещо, което по време на предишните години не можеше да се случи. Тогава отборът се събира и има контроли, в които не могат да се правят експерименти, трябва да се обиграва състав, да се търси основна шестица. Там не може да има обиграване, докато сега в този турнир младите, талантливи момичета имат възможност да изиграят официални мачове, които да им помогнат страшно много за тяхното развитие. А що се отнася за продължаването в турнира, предстоят ни 3 мача – с Перу, Аржентина и Пуерто Рико. Отбори, които са абсолютно по нашата черга. Задачата, която според мен трябва да постави треньорът Мичели, е да търсим на всяка цена победа. Защо на всяка цена? Защото мисля, че тези отбори спокойно можем да ги победим и другото е, че от тези мачове, победи или загуби, се вземат точките за следващите години, а те са важни, когато ще очакваме квалификации за световни и европейски първенства", заяви той преди последните 3 мача на България в Токио.

Тийнейджърките на България, които смаяха  Бразилия
Тийнейджърките на България, които смаяха Бразилия

По повод развитието на българския женски волейбол, Тонев заяви:

"Това трябва да бъде стратегия на федерацията и клубовете, разбира се. При правилна методика и възможност за тези състезателки да играят в клубовете си, защото видяхме успешното включване на Маргарита Гунчева и Стоянова. Ако Стоянова, може би, в Левски ще играе, Гунчева се явява трета разпределителка в Марица. Трябва клубовете да следват тази политика за развитие на младите състезателки, да им дават повече възможност да играят във вътрешното първенство, в купите на Европа тези, които играят в тях. Клубовете са частни, политиката си е тяхна. Може би само при един добър разговор на професионална основа, да се подскаже, че тези състезателки са бъдещето. Аз винаги съм казвал, че в женския волейбол имаме по-голям потенциал за развитие и за по-предно класиране, отколкото в мъжкия. Това е така може би след 2008–2009-а година. Тогава, когато се борехме за участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016-а. Сега темата за това, дали играят всички най-добри състезателки, или не играят, трябва да кажем – не играят всички най-добри по различни причини, но може би липсва по-голяма комуникация между федерация и състезателки, за да се направи добра програма и за националния отбор, и за всички състезателки. Правилно е да се каже, че в националния отбор трябва да играят тези, които искат, за които е чест да играят. Не можеш да накараш никоя състезателки да играе насила. Ако на този турнир ние бяхме с оптимален състав, с 3-4 по-опитни състезателки, виждаме, че отборите са доста изморени. И Бразилия, и Турция го показаха, след цяло лято игри. Ако ние бяхме със свежи сили в този турнир, можеше да разчитаме на нещо повече от само участие".

Пламен Константинов пред Sportal.bg: Искам да дам шанс на младите да трупат опит
Пламен Константинов пред Sportal.bg: Искам да дам шанс на младите да трупат опит

"Трябва да кажем, че в мъжко направление изоставаме значително повече, отколкото в женско. Там и конкуренцията е много по-голяма. Мисля, че това, което БФВолейбол е започнала, е да се работи на ниско ниво – да се работи с младите, с юношите. Мисля, че резултатите вече се виждат от доброто класиране на европейски и световни първенства. Тези юноши трябва да се доразвиват, да им се дава възможност да играят мачове, трябва да се правят повече лагери. Това, което ще направи Пламен Константинов на тази квалификация, е да заведе няколко млади момчета, на които, след като се види, че нямаме особени шансове за класиране, това ще стане след няколко кръга. Не трябва да отписваме мъжкия национален отбор. Ако не се представихме успешно на Европейското първенство, това не означава, че сега няма да се представим пак добре. Имаме вече някои млади попълнения. Мисля, че пътят е за подмладяване на състава и даване на младите състезатели да трупат опит в официални мачове“, сподели очакванията си волейболният специалист за предстоящата олимпийска квалификация в Китай за мъжкия национален отбор на България.

Накрая Димо Тонев прогнозира и предстоящия мач на женския ни отбор в мача му срещу Перу: "Могат да отидат да заложат на моя отговорност – 3:0 за България.".

Последвайте канала ни в

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти