Участвай в националното преброяване на феновете и спечели страхотни награди

Олимпийската шампионка в хвърлянето на копие Рут Фукс почина на 76-годишна възраст

Олимпийската шампионка в хвърлянето на копие Рут Фукс почина на 76-годишна възраст

Олимпийската шампионка в хвърлянето на копие Рут Фукс почина на 76-годишна възраст, потвърдиха пред агенция ДПА от Германската лекоатлетическа федерация, цитирайки близки на бившата спортистка. Фукс е починала тази сутрин в Университетската болница в Йена, Германия. Причината за смъртта не се съобщава.

Рут Фукс е първата жена, която хвърля копие на разстояние над 60 метра. До края на състезателната й кариера (от 1967-а до 1980 година) тя не успява да достигне границата от 70 метра, разминавайки се само на четири сантиметра, като прави най-доброто си хвърляне на 69,96 метра.

Представя Източна Германия и печели злато на Олимпийските игри през 1972-а и 1976 година. Известна е като "жената с желязната ръка".

След като приключва спортната си кариера, Фукс става член на парламента от Партията на демократичния социализъм в обединена Германия.

През 1994 година Рут Фукс призна, че е използвала стероиди по време на състезателната си кариерата. Вторият й съпруг и треньор Карл Хелман бе смятан за допинг специалист в Източна Германия.

"Рут не смекчаваше думите си. Тя беше надеждна, честна и сърцето й беше на правилното място. Моите сърдечни съболезнования на роднините й“, написа председателят на Лявата партия в Германия Дитмар Барч социалната мрежа Туитър.

Последвайте канала ни в

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти