Носителят на световния дрифт рекорд: Не ви трябва кола с 1000 конски сили

Носителят на световния дрифт рекорд: Не ви трябва кола с 1000 конски сили

Ливанският пилот Абдо “Дадо” Фегали е носител на рекорда на Гинес за най-дълъг дрифт. Той ще е съдия и специален гост на Red Bull Car Park Drift на 24 юни в София, в което 20 от най-добрите български дрифт пилоти ще се борят за титлата национален шампион. И победителят ще представлява България на световните дрифт финали в Доха, Катар през декември. Дрифт трасето в София ще е между бул. Скобелев и бул. Патриарх Евтимий, като състезанието на 24 юни започва в 17:00 часа.

Фегали се захваща с дрифта докато преследва сериозни успехи в моторните спортове - състезателната му кариера започва през 1998 година, той печели три титли на Ливан в ралитата, освен това има и три титли на Близкия изток в планинските изкачвания. А през 2013, когато печели и първата си рали титла на Ливан, той подобрява и рекорда на Гинес за най-дълъг дрифт в Абу Даби като постига 11,18 км непрекъснат дрифт.

Разговаряхме с Фегали преди състезанието в София.

Какво е причината да започнеш да се състезаваш?

Фегали: Смятам, че съм късметлия, защото съм роден в семейство, силно свързано с автомобилите и моторните спортове. Баща ми беше състезател през 80-те години на миналия век, когато аз бях на три години. Той имаше работилница и аз всеки ден виждах състезателни автомобили. Имал съм хора около себе си, които да ме насочват и да ме поставят на правилното място. Станах трети в генералното класиране в първото ми рали! Усещането беше истински невероятно.

Как се появи прякорът Дадо?

Фегали: Така се казваше дядо ми. Той е починал две години преди да се родя аз. В семейството по онова време не имало момче с име Абдо. Баща ми е решил, че аз трябва да получа това име. Майка ми каза, че мрази това име, защото не е нещо ново. Нямам представа защо е решила да ме нарече Дадо - между двете изобщо няма връзка. Роден съм и с двете имена и не мога да променя това, за съжаление.

Как се стигна до рекорда за най-дълъг дрифт в света?

За щастие автомобилният спорт е спорт номер едно навсякъде с пряко телевизионно излъчване в нашия регион. Хората в Ливан ме познаваха и аз започнах да организирам дрифт събития в целия Близък изток и Северна Африка. По онова време вече имаше Facebook и популярни социални мрежи. Хората ме питаха, след като спечелих в ралитата и планинските състезания, какво следва. По това време все повече се занимавах с дрифт. На една конференция в Катар пред много медии ме попитаха какво следва и без да се замислям, казах, че ще направя опит за рекорд за най-дълъг дрифт в света. Нямах представа към този момент какъв е рекордът за най-дълъг дрифт в света. Потърсихме го в Гугъл и открихме, че един китаец е изминал 5,8 км с непрекъснат дрифт.

Срещнахте ли някакви проблеми по пътя към световния рекорд по дрифт?

Рованпера ще стартира в 4 дрифт състезания
Рованпера ще стартира в 4 дрифт състезания

Един от най-големите проблеми, с които се сблъскахме, бяха гумите, защото те никога не могат да издържат толкова дълго, а аз исках да го направя на суха повърхност. Срещнахме се с един инженер от Гуадалу. Той разполагаше с нещо, наречено Easydrift - това е материал от пластмаса, който се поставя върху гумата, позволявайки на автомобила да дрифтира, докато материалът се разтопи и чак след това започва да се изразходва гума. Един ден по време на тестовете успяхме да изминем 22 км, което се оказа двойно по-голямо разстояние от самия рекорд. За рекорда имахме право само на три опита, първият беше неуспешен заради проблем с автомобила. За втория си казах, че трябва да го направя и постигнах 11,18 километра - бях щастлив от това постижение и можехме да празнуваме.

Имате ли някакъв съвет за тези, които искат да се занимават с този спорт?

Дрифт шоу, картинг състезание и изпълнения на живо са част от програмата на Red Bull Showrun Plovdiv!
Дрифт шоу, картинг състезание и изпълнения на живо са част от програмата на Red Bull Showrun Plovdiv!

Първото нещо е да си вземат автомобил със задно предаване и работеща ръчна спирачка. Много хора си мислят, че трябва да имаш огромен двигател с мощност 1000 конски сили и специални гуми. Можете дори да тренирате в задния си двор с конуси и да въртите колата там. Във всичко, което правите в живота, трябва да вярвате в себе си. Когато вярвате в себе си, вие сте способни на това, което правите, плюс това - практиката прави нещата перфектни. Тренирайте много. Не е необходимо да възлагате всичките си надежди на автомобила. В ралитата и другите състезания съм губил много състезания в живота си и съм ги губил, защото, честно казано, не разполагах с най-добрия автомобил. Но никога не съм допускал това да ми повлияе. Така спечелих 24 национални и международни шампионата. Научете се как да бъдете едно цяло с автомобила си и се уверете, че вие контролирате автомобила, а не той вас.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти