Васьор каза кога Ферари ще може да се бори с Мерцедес

Ръководителят на отбора на Ферари във Формула 1 Фредерик Васьор вярва, че неговият тим ще може да се бори с екипа на Мерцедес щом реши проблема с липсата на постоянство в представянето на SF-23.

От началото на годината „Черните кончета“ демонстрират много силно темпо в квалификации, но след това в състезанията обикновено губят от Мерцедес и Астън Мартин. Тази тенденция се запази и в Испания миналата седмица, където Карлос Сайнц стартира втори, но бе изпреварен от Люис Хамилтън, Джордж Ръсел и Серхио Перес в хода на дистанцията, за да финишира пети. Това пропадане в класирането на испанеца се случи въпреки подобренията, които Ферари дебютира на „Каталуния“ миналия уикенд.

Сайнц: Днес се видя кое е слабото ни място
Сайнц: Днес се видя кое е слабото ни място

„Мисля, че щом разрешим ситуацията с постоянството ще можем да се борим с тях в цяла състезателна дистанция. Ситуацията с Ред Бул е съвсем различна, особено с Макс (Верстапен). Той е много по-бърз от нас в квалификациите и състезанията.

„Когато увеличаваме потенциала на колата трябва да говорим за върха, но и Мерцедес не спят. Между Маями и сега те също имаха голям пакет с подобрения в Монако. Това, което виждаме при нас е, че новите части, които донесохме в Испания, дават резултат от гледна точка представянето.

„Ако сравним картинката днес с тази пред Маями ще се види, че ние надградихме нашето представяне, но същото можем да се кажем и за Мерцедес. Вероятно си оставаме по-бързи в квалификациите, но сме твърде непостоянни в състезанията. Ако се върнем към Маями там първият стинт на Карлос беше много добър, но след това във втория той изостана.

„С новите части подобрихме нашето представяне и това се видя в квалификацията (в Испания), където Карлос се класира на първата редица. В състезателно темпо също може да се каже, че сме направили крачка напред спрямо Астън Мартин, но твърде малка. Все още имаме голяма разлика между представянето в квалификацията и състезанието спрямо Мерцедес. Точно там трябва да насочим целия си фокус, ако искаме да се борим за големите точки в неделя“, обясни Васьор.

Леклер: Страдаме повече от очакваното
Леклер: Страдаме повече от очакваното

Той също така заяви, че за неговия отбор ще е трудно да предвиди на коя писта SF-23 ще се чувства най-добре през годината.

„Много е трудно да се предвиди как ще се представяме на отделните писти. Сега вече започваме да имаме по-ясна картинка за колата и нейните възможности. Не мисля, че те зависят толкова от конфигурацията или настилката на пистата. В Маями асфалтът беше доста по-различен, но пак разликата между квалификацията и състезанието беше същата.

„За нас Мерцедес е добър маркер, защото и те имаха голям пакет с подобрения в Монако и разликата е горе-долу същата. Мисля, че и ние направихме крачка напред, но постоянството ни липсва“, каза Васьор.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти