Григор Димитров изпусна шансовете си в мач с 50 грешки срещу Зверев

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да се възползва от шансовете си срещу Александър Зверев и отпадна на осминафиналите на “Ролан Гарос” след 1:6, 4:6, 3:6 за 2 часа и 17 минути.

Топ тенисистът ни тотално провали първия сет, в който записа 3 двойни и общо 12 непредизвикани грешки. Във втората част обаче българинът имаше преимущество и изглеждаше сякаш трябваше да се възползва от него, но не съумя да довърши започнатото.

Зверев се спаси за пореден път в около 10-минутни сервис геймове и в третия сет, а Димитров не можа да нанесе решителен удар срещу съперника си.

Така Гришо напуска Париж с изравнено върхово постижение в кариерата си при класирането на осминафинал, а Зверев ще има възможността да се бори за участие на полуфинал срещу Томас Мартин Ечевери.

Основната причина за поражението на Гришо днес беше големият брой непредизвикани грешки - 50, както и въпросните нереализирани възможности за осъществяване на пробив, плюс загубената инерция във втория сет.

Топ ракетата ни ще се изкачи до 25-а позиция в световната ранглиста след позитивния си рейд на “Ролан Гарос” и преди това на турнира в Женева.

Първи сет

Гришо започна с двойна грешка за 0-15, а направи същото след намеса на мрежата и за 0-30. В компенсация на това обаче той пласира първи начален удар и допълни с форхенд-уинър по обратния диагонал - 15-30. Предният му удар му избяга от средата на основната линия и се стигна до два шанса за пробив в полза на съперника, а още първият беше материализиран със слайс-бекхенд по правата в аут за 0:1.

Димитров направи още една грешка, този път от бекхенд по правата, с което се стигна до 15-0. Зверев също осъществи двойна грешка от позиция на попътен вятър, но след това се постара да пласира неотразен начален удар за 30-15. В опит за форхенд-уинър по къс диагонал Гришо не можа да намери линията и изостана с 40-15, а после германецът вкара още един чудесен сервис по правата за 0:2.

Гришо се облагодетелства от неотразен втори сервис, а допълни и въртеливо първо подаване за 30-0. Нов агресивен бекхенд по диагонала завърши в мрежата за 30-15, а фантастичен ретур бе допълнен с още по-впечатляващ форхенд по диагонала на съперника - 30-30. Германецът обаче сбърка бекхенд от средата на корта за 40-30, а Димитров "върна жеста" и се стигна до дюс. Нова двойна грешка на българина осигури втори брейк-бол за Зверев, а той се възползва от него с изключителен уинър в движение по правата с предната страна на ракетата - 0:3.

Най-дългото разиграване от около 20 удара в мача приключи с ново виртуозно изпълнение от форхенд на Зверев, а Гришо най-после вкара в употреба подсечения си бекхенд - 15-0. Германецът доразви превъзходството си с две бързи точки след сервис, а Димитров сбърка и със задната страна на ракетата си за 0:4.

Дори слайсът от бекхенд по правата не работеше за българина, който пресили за 0-15, а после пласира невърнат първи сервис за 15-15. Зверев показа великолепна защита, но Гришо го матира с отлични форхенди и завършващо воле на мрежата за първи път в мача - 30-15. Германецът пак заслужи респект с бекхенд-уинър по правата за 30-30, а Димитров стигна до брейк-бол с невърнат сервис. Брилятна къса топка на Зверев затвърди превъзходството му от основната линия и вкара гейма в дюс, но две поредни чудесно проведени разигравания осигуриха актив на българина за 1:4.

Зверев стигна с две лесни и бързи точки до 30-0, но Гришо се постара да се добере до 30-30, благодарение на стабилно представяне от основната линия, каквото досега му избягваше. По диагонала обаче германецът сервираше безупречно до момента, а още едно подаване по правата в полето за предимство доведе до 1:5.

Два поредни сбъркани бекхенда на Гришо, но провокирани от добри ретури на Зверев, направиха съотношението 15-30, а още един обратен удар в мрежата от ракетата на българина осигури два сетбола на Саша. Той завърши с печеливша къса топка и заслужено спечели първия сет с 1:6 за 33 минути.

Втори сет

Зверев продължаваше да се представя безупречно при подаванията си и да елиминира всякакви неточности в отиграванията от основната линия просто с перфектен начален удар. Той поведе с 0:1, а Григор започна позитивно на свой сервис с форхенд по обратния диагонал за 15-0, след което германецът прати бекхенд мрежата - 30-0. Късметлийски ретур на олимпийския шампион бе последван от непредизвикана грешка, така че съотношението стана 40-0, преди Димитров да сбърка форхенд за 40-15. Нова неточност от лифтиран бекхенд на българина доведе до 40-30, но съперникът "върна жеста" за 1:1.

Гришо регистрира първия си шедьовър с къса топка и бекхенд-воле на мрежата за 30-15, след като беше останал по-назад за ретура преди това. Следващото разиграване от основната линия завърши с размяна на бекхенди, която беше спечелена от Гришо, но той веднага след това сбърка с предната страна на ракетата за 40-30. Лесен форхенд след превъзходен сервис на Зверев беше пратен в мрежата и се стигна до дюс, а той пак прати в аут топката след изключително свое подаване. Два поредни изумителни начални удара бяха парирани от Димитров и стигна до първата си точка за пробив, но излизане на мрежата на съперника го неутрализира. Нов чудесен ретур на българина доведе до неуспешен лоб на Зверев и се получи брейк-бол, но Гришо сбърка бекхенд, само че противиникът му имаше късмет в това разиграване с удар с рамката, който хвана линията. С бързи точки се стигна до ново равенство, а германецът пласира форхенд-уинър по диагонала за авантаж. Сервис-бекхенд-уинър осигури на Зверев гейма за 1:2, който продължи цели 10 минути.

Григор се справи по най-добрия начин със своето подаване и го взе с бързи и лесни точки за отрицателно време, благодарение на чудесни начални удари - 2:2. Българинът матира съперника в две продължителни разигравания след посрещане и поведе с 15-30, като имаше лиспата на късмет да загуби едната точка заради пресилен форхенд само със сантиметър, който можеше да е уинър. Фантастичен прав удар по обратния диагонал все пак осигуриха на Димитров двоен брейк-бол, а той се възползва от още първия с минаващ форхенд за 3:2.

Вятърът отново се оказа решително условие за успеваемостта на сервиращия и Гришо имаше трудности да изпълни своето подаване, а Зверев пласира поне два световнокласни бекхенда , за да стигне до точки за пробив. Българинът ги отрази и двете, макар че съперникът му рискуваше максимално и дори излизаше на мрежата след ретур, но Димитров се справи с минаващите удари. Григор затвърди пробива си с порция "отровни" слайсове и поведе с 4:2.

Колебливлият форхенд на Зверев започваше да дава засечки с повишаване на напрежението, а Гришо стоеше солидно от основната линия и стигна до два брейк-бола. Първият беше отразен от германеца с класическа комбинация сервис-форхенд, а после българинът прати бекхенд в мрежата за дюс. Скоро се стигна до нов шанс за пробив, но пак от същата лява страна Зверев се постара да отрази опасността с началния си удар. Нова грешка от форхенд на германеца осигури трети брейк-бол, но този път избързване на Димитров му попречи да се възползва - нов дюс. Олимпийският шампион контрира със сервис-воле за авантаж, а после дочака грешка на съперника за 4:3.

За съжаление, грешка на мрежата при смач в комбинация с още неточности от страна на българина му заличи преимуществото по отношение на пробивите, а Зверев си заслужи възстановяване на паритета за 4:4. Германецът се възползва от инерцията си и за нула време поведе с 4:5, благодарение на солидно представяне от начален удар, което досега му убягваше в сета.

Кризата в играта на Григор продължи и с по една грешка от двете страни на ракетата той изостана сравнително бързо с 0-30, след което опита да рискува с форхенд-уинър в средата на корта, но излязъл в аут. Зверев получи три сетбола, първият от които беше неутрализиран с невърнат сервис за 15-40. Германецът нямаше късмет при намеса на мрежата за 30-40, след което беше бомбардиран с форхенди и не издържа - дюс. Непредизвикано сбъркан форхенд на Димитров го постави отново веднага в позиция за отразяване на брейк-бол, а въпреки прекрасната защита на Зверев той беше матиран - ново равенство. Втора поредна непредизвикана грешка от предната страна на ракетата на българина обаче го постави пак в ситуация за спасяване на брейк-бол, след което с подсечен бекхенд в мрежата сетът свърши - 4:6.

Трети сет

Зверев започна проблематично третия сет на свой сервис и с няколко неточности, плюс двойна грешка, изостана с 0-40. Два поредни великолепни начални удара му позволиха да елиминира два от шансовете за пробив, а феноменален късмет с намесата на мрежата доведе до дюс. Германецът се справи и в следващите две точки, за да се избави от неприятности в старта на третата част - 0:1.

Григор продължи с грешките и с разпадането на играта си от основната линия, с което изостана набързо с 0-40. Нова несполука с намесата на мрежата се оказа в негов ущърб и доведе до пореден ранен пробив за 0:2.

След двойна грешка на Зверев се получи великолепна възможност Григор да си издейства форхенд-уинър по обратния диагонал за 15-40, но германецът се справи с първата точка за пробив. Отново сервисът се оказа ключов за бившия номер 2 в света, независимо че имаше непостоянство в изпълнението му в мача до момента. Опит за форхенд-уинър по правата на българина за пореден път излезе в аут и точката за пробив пак се изпари, а впоследствие набързо се стигна до нов дюс. Няколко важни форхенда без избързване позволиха на Димитров да се добере до брейк-бол, но Зверев го отрази с бекхенд-уинър по правата веднага след подаването. Ретур в мрежата и форхенд в аут на българина сложи край на гейма - 0:3 и второ поредно спечелено подаване от 0-40 изоставане.

Григор все пак успя да премине през конфликтна ситуация с 40-30 към дюс и да спечели първия си гейм в третия сет. Зверев продължаваше да се бори със собственото си изпълнение на сервис и пак си заслужи шанс за поставяне на съперника под напрежение, но при 15-30 това не означаваше нищо. Двойна грешка на германеца го вкара в неприятна ситуация при 15-40, а независимо от добрата защита на Димитров, той не можа да спечели следващото разиграване. Все пак, българинът имаше още един брейк-бол, а двойна грешка изпари предимството на Зверев - 2:3.

Гришо започна с форхенд-уинър, но после последва петата двойна грешка за 15-15. Чудесен печеливш прав удар на българина го изведе до 30-15, но поредната отскочила странно топка му отиграе да изпълни чисто топката и трябваше да приеме 30-30. Отново по обратния диагонал Димитров се добра до 40-30, а с гениална и креативна къса напомни за своите възможности - 3:3.

Двойна грешка на Зверев направи съотношението 15-15, но после Гришо не можа да вкара ретура и трябваше да приеме 30-15. Прибързан опит за форхенд-уинър по правата изигра лоша шега на българина и той изостана с 40-15, а после невърнат сервис на съперника сложи край на гейма - 3:4.

Две поредни къси топки на Димитров обаче не му се получиха и това го постави в конфузно положение при 0-30, а веднага след това и дойде грешка от бекхенд за троен брейк-бол. Първият беше отразен с екстремен втори сервис и ретур в аут на съперника, а вторият - с фантастичен форхенд-уинър над най-високата част на мрежата. Двойна грешка обаче сложи край на гейма и българинът изостана с 3:5 и още един пробив.

Зверев затвори мача и си заслужи класирането в следващата фаза след доста по-неубдителното представяне на противника му - 1:6, 4:6, 3:6 за 2 часа и 17 минути.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти