Гледай на живо

"Sportal studio live": Какво е настроението в лагера на Лудогорец преди битката с Нордселанд - на живо с включване от "Фарум Парк"

Стана ясно защо принц Албер разкарва Боери

Веднага след Гран При на Монако принц Албер II изненада Формула 1 с твърдението, че при преговорите за новия договор на Княжеството малката, но богата държава може да не бъде представлявана от Мишел Боери.

А отстраняването на ветерана най-вероятно е свързано с бъдещето на Монако в календара на Формула 1. Миналата година Монако подписа договор за домакинство на кръг от Формула 1, но само да две години - 2023 и 2024, като коментарите бяха, че екипът на Боери и самият той са приели “неохотно” условията на Либърти Медия.

Боери е президент на Автомобилния клуб на Монако (АСМ) от 1972 година и през 2022 обяви, че новият договор за домакинство на старт от Формула 1 и подписан “в интерес на световния шампионат”. Боери също така коментира, че “договорът най-вероятно ще бъде продължен”.

Принц Албер II държи Монако да остане във Формула 1
Принц Албер II държи Монако да остане във Формула 1

Но удължаването на този контракт се оказа проблем в хода на последния уикенд, когато Боери реагира много остро пред френските медии по адрес на Либърти Медия, които той нарече “американците” и обясни, че те се интересуват “само от договора, нищо друго”.

Големият шеф на Алпин е горд от представянето на тима на Гран При на Монако
Големият шеф на Алпин е горд от представянето на тима на Гран При на Монако

Атмосферата се нажежи, а отношенията между организаторите на Гран При на Монако и Либърти Медия се обтегнаха от края на миналата седмица насам и това наложи бързата намеса на принц Албер II. Той обясни, че Боери може да не участва в следващите преговори и го определи като “част от стария режим във Формула 1”, като не пропусна да напомни, че “времето на Бърни Екълстоун е отминало”.

Хорнър: Пистата в Монако трябва да се промени
Хорнър: Пистата в Монако трябва да се промени

“Не обвинявам Мишел Боери за това, че му е трудно да се адаптира към новата ситуация, но може би ще е по-добре ако някой друг води преговорите от страната на АСМ”, обяви принцът.

Сега обаче се появи и обяснението на Боери, който смята, че новият договор с Либърти Медия не отговаря на интересите на Монако.

“Подписахме договор за 2023 и 2024, за да не паднем в пропастта - заяви той пред Monaco Matin. - Но го направихме неохотно. Проблемът беше, че трябваше да приемем нещо, което не подкрепяме напълно. При преговорите хората, които отговаряха за тях направиха всичко по силите си. Но ние ще се противопоставим на нов договор, според изискванията на Стефано Доменикали. Ясно е, че настоящата ситуация не е приятна. Преговорите са много уморителни, с Бърни Екълстоун никога не е било лесно, но тогава нямахме нужда от три адвокатски фирми, които да изяснят всичко по дискусията. Преди договорът никога не е бил по-дълъг от три страници. Сега е 65 страници.”

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти