Сайнц иска квалификацията в Монако да бъде променена в бъдеще

Пилотът на Ферари Карлос Сайнц изрази своето мнение, че квалификацията за Гран При на Монако във Формула 1 трябва да бъде променена в бъдеще.

Идеята на испанеца е в първата фаза на сесията за място пилотите да бъдат разделени в две групи по 10 (по една кола от всеки отбор). Това ще намали риска от трафик в първата част на квалификацията, когато на трасето има най-много коли.

Наказаха Леклер след квалификацията в Монако
Наказаха Леклер след квалификацията в Монако

Сходен формат се използва от Формула 2 и Формула 3 в Княжеството, където има съответно 22 и 30 коли на стартовата решетка. В тези шампионати пилотите от по-бързата група стартират от нечетните места в основното състезание, а тези от по-бавната са на четните места.

Как квалификацията на Никола Цолов в Монако ще бъде по-различна
Как квалификацията на Никола Цолов в Монако ще бъде по-различна

„В първата фаза беше твърде много. Аз мисля, че с тези широки коли нещата са много опасни. Трябва да намерим начин да се разделим на групи по 10 коли. По една кола от отбора. Сигурен съм, че ще можем да намерим решение, за да се избегне кашата, която често става тук“, каза испанецът.

Освен Формула 2 и Формула 3 груповият формат на квалификацията се използва още от Формула Е и Индикар, при това на всяко едно трасе, не само в Монако. И в двата шампионата най-бързите пилоти от двете групи продължава напред в квалификацията, докато останали биват наредени на стартовата решетка спрямо гореописания момент.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти