Няколко контакта провалиха второто състезание на Никола Цолов в Австралия

Няколко контакта провалиха второто състезание на Никола Цолов в Австралия

Българският пилот Никола Цолов бе въвлечен в поне три контакта в хода на второто състезание от Формула 3 на пистата „Албърт парк“ в Австралия, които практически не му оставиха никакъв шанс да се пребори за място в зоната на точките в основната надпревара в Мелбърн.

Първият инцидент, в който участие имаше Цолов, дойде още във втория от общо 23 тура, когато Мари Боя (МП Моторспорт) обърка подхода за бързия девети завой и са удари в българския състезател и Кристиан Менсъл (Кампос). Този инцидент и катастрофата на Франко Колапинто (МП Моторспорт) на петия завой по-рано в същата обиколка доведоха до излизането на колата за сигурност, която остана на трасето до края на петия тур.

Още преди тя да се прибере в бокса дойде и вторият контакт с участието на Цолов. В опита си да загрее по-добре своите гуми българинът спря малко по-агресивно за третия завой, което изненада съотборникът му в АРТ Гран При Кейлън Фредерик, който на свой ред не успя да реагира навреме и се удари в Цолов. След този контакт Фредерик напусна надпреварата със счупено предно дясно окачване, докато Никола продължи участието си на 13-та позиция в класирането.

В третата обиколка след подновяването на надпреварата Цолов загуби няколко позиции в първата половина на обиколката при борбата си с Рафаел Виягомес (Ван Амерсфоорт). Тази битка коства темпо на българина, който в спирането за 11-я завой в същата обиколка бе ударен и от пилота на Шаруз Роберто Фария, като след този контакт Цолов потъна до дъното на класирането.

В крайна сметка той успя да стигне до 19-та позиция на финала, но заради наказание от 10 секунди бе класиран 21-ви. Санкцията най-вероятно бе дадена на българския състезател заради инцидента му с Виягомес, който така и не бе повторен. Във всички други инциденти, в които Цолов бе замесен, той категорично бе „жертвата“ и няма логика да бъде наказван за тях.

Никола Цолов спечели три позиции часове след финала на спринта в Мелбърн
Никола Цолов спечели три позиции часове след финала на спринта в Мелбърн

Иначе отпред стартиралият от полпозишъна Габриел Бортолето (Трайдънт) спечели своята втора победа от началото на сезона във Формула 3. Бразилецът направи едно безгрешно състезание, в което през цялото време трябваше да се отбранява от втория съотборник на Цолов Грегоар Соси, който обаче така и не успя да извърши същинска атака. В крайна сметка швейцарецът финишира втори и записа най-бързата обиколка, а подиума допълни Габриеле Мини (Хайтек).

В генералното класиране във Формула 3 след първите два кръга за година закономерно лидер с 58 точки е победителят от основните състезания в Бахрейн и Австралия Бортолето. Бразилецът има аванс от цели 20 пункта спрямо заемащия втората позиция Соси, а топ 3 с 32 точки допълва Дино Беганович (Према), който днес финишира едва осми. Никола Цолов е 19-ти в общото подреждане без нито една точка в своя актив.

Третият състезателен уикенд във Формула 3 за 2023 година ще се проведе на пистата „Имола“ в Италия по време на Гран При на Емилия-Романя между 19 и 21 май. Преди това за пилотите ще има общо четири дни за тестове, първите два ще бъдат на „Каталуния“ в Испания на 13 и 14 април, а другите два ще са на „Имола“ на 18 и 19 април.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти