Джошуа се върна на победния път, но не впечатли

Антъни Джошуа се върна на победния път след убедителна победа със съдийско решение срещу Джърмейн Франклин в лондонската “О2 арена” - 118-111, 117-111.

AJ не се представи на особено високо ниво и не зарадва феновете си с нокаут, но пък спечели сравнително без проблеми почти всички рундове, с изключение на 11-тия.

Според мнозина специалисти британската звезда имаше нужда от убедителен нокаут за да затвърди статута си на топ боксьор в тежка категория, което не се случи. Независимо от това обаче той все пак изпълни задължението си и прекрати поредицата от две поражения от Александър Усик.

Джошуа спечели срещу Франклин във вероятно най-лежерната си битка по отношение на темпото и най-ниското ниво на опитани завършващи атаки. Все пак, британецът записа несравнимо по-значимите попадения и след деветия рунд изглеждаше сякаш иска да опита нокаут, но възможността така и не се осъществи.

Невероятен факт е, че това беше първият боксов мач на AJ от 12 декември 2015 година насам, в който той не се бие за шампионска титла. Тогава той надви Дилиън Уайт, а четири месеца по-късно нокаутира Чарлс Мартин във втория рунд за първия си трофей на IBF.

Последният мач преди този с Франклин на английска почва с участието на Джошуа беше първата му загуба от Александър Усик на стадиона на Тотнъм на 25 септември 2021 година, а реваншът - отново загубен с решение - се проведе в Саудитска Арабия.

Първи рунд

В първия рунд темпото бе доста бавно и нито един от двамата не опита някакъв по-сериозен стил на атака. Джошуа направи една комбинация от ляв-десен в целта, но през цялото време по-скоро биваше статичен и не се стремеше да опитва каквито и да е рискове. Първите 3 минути се оказаха скучни и незначителни по отношение на установяване на предимство на когото и да е от двамата бойци.

Втори рунд

Джошуа пласира ляв прав в главата на Франклин и добави след секунди десен прав, с които установи доста по-отчетливо преимущество в рунда, в сравнение с предишните. Последваха някои много добри попадения в тялото на американеца от страна на AJ и той можеше да се оттегли на почивката с известно предимство, макар и без да впечатлява.

Трети рунд

Франклин намери целта с някои комбинации, макар и попаденията да не бяха чисти, но сякаш и двамата бойци не считаха за нужно да налагат каквото и да е темпо. Джошуа вкара един ляв прав в целта, но не беше толкова ефективен и ефикасен, колкото в предишните рундове. Американецът се самонадъха след края на рунда, защото не беше понесъл никакви сериозни поражения по тялото си и главата си към този момент.

Четвърти рунд

Франклин се постара да направи някои попадения и да опита някои комбинации с ляв-десен в началото на четвъртия рунд, но Джошуа не изглеждаше изобщо притеснен от стратегията му. Вместо това AJ пласира три последователни леви прави в главата на съперника, които го разтресоха и го провокираха да влезе в клинчове. Към края на рунда вече двамата позабравиха за стратегическите си задачи и се впуснаха в размени на нокаутиращи удари, но сирената се намеси бързо и избави и двамата от грешна стъпка.

Пети рунд

Джошуа се опитваше да вкара в употреба дясната си ръка след използване на ляв прав, но противникът му се изстрелваше напред в търсене на клинч, за да се предпази. Впоследствие и на Франклин му дойде смелостта да опита някои безразсъдни комбинации ляво-дясно кроше, които не намериха целта, но показаха намеренията на аутсайдера. При всеки от тези атаки обаче Джошуа контрираше с ляв прав в тялото или в лицето на американеца и в очите на съдиите беше трудно да се види нещо друго освен превъзходство на бившия двукратен световен шампион.

Шести рунд

След около две минути на никакъв екшън Джошуа пласира прекрасен ляв ъперкът в главата на съперника, а Франклин опита да отговори с дясно кроше. Американецът се активизира и AJ трябваше да използва умело левия си прав, за да го държи на дистанция. 10 секунди преди края видяхме и първия път, в който Джошуа опитва да “премери” съперника си с лявата ръка в изправено положение към главата му, за да последва десен прав или дясно кроше, но завършващият удар така и не дойде.

Седми рунд

Независимо от превъзходството си, Джошуа продължаваше да се бие в далечна дистанция и да предпочита да контролира съперника с леви прави. Франклин осъзна, че изостава значително в точките и се опита да провокира размени, които обаче губеше заради точните десни прави на британеца. За негово съжаление, повишаването на темпото вършеше работа за плана на Джошуа да го контрира с епизодични попадения.

Осми рунд

В началото на осмия рунд Джошуа наниза вероятно най-добрите си комбинации от удари, преди да се намеси реферът на ринга и да се стигна до разделяне на съперниците. Англичанинът обаче опитваше да нарани съперника с левите си прави и да наложи преимущество, докато Франклин навлизаше в близка дистанция и инициираше клинчове.Десен ъперкът в актива на AJ наклони отново везните в негова полза и вече изглеждаше сякаш противникът има нужда от нокаут, за да спечели.

Девети рунд

Клинчовете преобладаваха в рунда, който беше пределно накъсван с “гмуркания” на Франклин, който дори намери лицето на съперника с хубав десен овърхенд. Джошуа не успяваше да осъществи преимущество на ринга и сякаш за първи път в мача показа не само умора, но и с поведението си индикира, че е загубил 3-минутен сегмент за първи път.

Десети рунд

В десетия рунд и зрителите, и боксьорите се наелектризираха максимално и предложиха екшън, какъвто не бяхме виждали досега. Джошуа нанесе няколко забележителни попадения, които Франклин пое мъжки и остана на крака. Американецът контрира със затваряне на дистанцията и разклащане на съперника чрез десни овърхенди, които подсказваха, че търси нокаута. За щастие на британските фенове, Джошуа се съвзе бързо от ударите и продължи с контролирането на рунда.

Единадесети рунд

В единадесетия рунд и двамата сякаш се упокоиха след екшъна в предишните 3 минути, но отново Джошуа нанесе по-значимите попадения, макар и минимални. Франклин се отчете с десен прав в целта, който британецът пое шампионски и дори не трепна. Благодарение главно на този удар обаче Франклин заслужи предимство в картата на Тони Белю.

Дванадесети рунд

Мощни десни прави на Джошуа и хубав десен ъперкът от негова страна провокираха американеца да търси клинчове и да се спасява. С накъсана игра в последния рунд Франклин все пак оцеля и уся да запише във визитката си 12 рунда срещу пореден топ боксьор, след като през ноември миналата година отстъпи с разединено съдийско решение на Дилиън Уайт.

Още от Бойни спортове

Виж всички