В Пловдив официално бе открито Световното по фехтовка U20

В Пловдив официално бе открито Световното по фехтовка U20

В Пловдив днес започна Световното първенство по фехтовка за младежи, девойки, кадети и кадетки. Шампионатът бе официално открит със специална церемония точно в 18:00 часа, в която взе участие фолклорен ансамбъл „Тракия“. На откриването присъстваха президентът на Международната федерация по фехтовка Емануел Кациадакис, президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева и заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков.

„За мен е удоволствие да ви приветствам на Световното първенство в красивия Пловдив. Това е четвъртият път, когато се провежда тук подобен шампионат и сме благодарни на Българската федерация по фехтовка за съдействието и организацията на първенството“, заяви Кациадакис.

„Пловдив е спортната столица на България и за нас е огромна чест да сме домакини на такъв голям шампионат“, коментира Титюков.

Шампионатът на планетата стартира днес с надпреварата при девойките на сабя, а България бе представена от Ана Михайлова, Емма Нейкова, Белослава Иванова и Калина Атанасова. Михайлова отпадна още в първия кръг от Самира Шокирова от Узебкистан. Белослава Иванова, Емма Нейкова и Калина Атанасова преодоляха първите два кръга, но отпаднаха в третия, съответно от Сузана Ленкиевиц (Полша), Вероника Василева (Австралия) и Юина Канеко (Япония).

Малко след това надпреварата продължи с младежите на сабя, където за България участваха Виктор Филев, Христо Христов и Тодор Стойчев. Най-добре от тримата се представи Тодор Стойчев, който стигна до третия кръг, но отпадна от Колин Хийткок (САЩ). Христо Христов и Виктор Филев загубиха още първите си срещи, съответно от американеца Уилям Морил и Айхан Хасиев (Азербайджан).

В неделя шампионатът продължава с надпреварата на сабя при кадетите и кадетките.

Световното първенство се провежда в Палата №6 и Палата №13 на Пловдивския панаир и ще продължи до 9-и април. В шампионата на планетата ще вземат участие повече от 1500 фехтовачи от близо 100 държави от пет континента.

България ще участва на първенството с пълни отбори и на трите оръжия (сабя, рапира и шпага) – общо 42-ма индивидуални състезатели и 6 тима.

Това е четвъртото Световно първенство от подобен ранг, което се провежда в България от 2004 година насам. Шампионатът е под патронажа на президента Румен Радев.

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти