Адам Пийти се бори с психичното си здраве: Уморен съм, не се наслаждавам на спорта

Адам Пийти се бори с психичното си здраве: Уморен съм, не се наслаждавам на спорта

Носителят на три златни олимпийски медала в плуването Адам Пийти се оттегли от участие на националния шампионат на Великобритания по плуване следващия месец, позовавайки се на психични причини. 28-годишният световен рекордьор сподели в Туитър, че e “уморен” и “не се наслаждава на спорта, както го е правил в последното десетилетие”.

Пийти обаче все още планира да участва на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

“Този спорт ми даде всичко и нямам търпение да намеря любовта за него отново”, добави световният рекордьор в бруста.

Преди седем години в Рио Пийти спечели първия си златен олимпийски медал на 100 метра бруст, а през 2021 г. защити тази титла в Токио, а освен това добави злато и със смесената микс щафета на Великобритания на 4 по 100 м.

“Всеки иска да седне на твоето място, докато седне на него. Много малко хора разбират какво правят победата и успехът върху психичното здраве.Те не разбират натиска, който тези хора оказват върху себе си, за да печелят отново и отново.

Както някои хора може би знаят, през последните няколко години се борих с психичното си здраве и мисля, че е важно да бъда честен за това. Уморен съм, не съм себе си и не се наслаждавам на спорта, както правех през последното десетилетие“, сподели още британският плувец.

Пийти има осем световни златни медала, 17 европейски и четири златни отличия от Игри на Британската общност.

Но сега той е решил да не стартира на националния шампионат на Великобритания по плуване от 4 до 9 април.

“Докато продължавам да тренирам, реших да се оттегля от шампионата на Великобритания следващия месец. Това е с единствената цел да постигнем възможно най-доброто представяне в Париж на Олимпийските игри през 2024 г.

Някои може да го разпознаят като прегаряне – просто знам, че през последните няколко години не съм имал отговорите. С помощ сега знам как мога да се справя с дисбаланса в живота си.

Изключително съм благодарен за цялата подкрепа, която получавам от моя екип и семейството в Британското плуване, заедно с моите невероятни спонсори, семейство и приятели.

Както винаги благодаря на плувната общност и извън нея за невероятната подкрепа, която винаги съм получавал“, завърши Пийти.

Снимки: Gettyimages

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти