Гледай на живо

"Efbet Лига Live": Как ще се развият битките за титлата и третото място - коментарът за трите ключови двубоя на Ангел Станков, Михаил Александров и Нико Петров

ФИА забрани едно от най-популярните празненства във Формула 1

От надпреварата за Гран При на Австралия този уикенд членовете на отборите във Формула 1 няма да имат правото да се катерят по стената на боксовете в края на състезанията, за да поздравяват своите пилоти, които са постигнали.

С тази забрана, която бива въведена от Международната автомобилна федерация (ФИА), практически се слага край на една от най-популярните форми на празнуване не само във Формула 1, но и в моторните спортове като цяло.

Тази рестрикция идва след състезанията в Саудитска Арабия и Бахрейн в началото на този сезон. В края на двете надпревари механици в отборите на Ред Бул и Астън Мартин бяха забелязани да се катерят до самия връх на предпазната стена, което създава огромен риск за тяхното здраве.

Всъщност тази забрана не представлява изцяло ново правило, а по-скоро напомняне на отборите за Приложени З, член 2.3.2 от международния спортен код на ФИА. То гласи, че „персоналът на всеки отбор има правото да бъде в алеята пред боксовете непосредствено преди и след обслужването на даден автомобил, след което трябва незабавно да се върне в гаража си“.

В същия пасаж се казва, че е „забранено членовете на отбора да се катерят по стената на боксовете по всяко време. Всяко нарушение на тази забрана ще бъде докладвана на стюардите“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички