Питър Бол: Допинг сагата не трябваше да се случва

Питър Бол: Допинг сагата не трябваше да се случва

Атлетическата звезда Питър Бол настоява Австралийската антидопингова агенция да се справи по-добре, след като независими тестове разкриха, че той никога не е давал положителен тест за забранени вещества. Адвокатът на Бол Пол Грийн настоява Sport Integrity Australia да се откаже от “фиктивния“ случай и да признае, че няма доказателства срещу бегача на средни разстояния.

В изявление адвокатите на Бол казаха, че SIA има “утвърдително задължение да признае публично катастрофалните грешки, допуснати в случая на г-н Бол, и незабавно да го оневини, тъй като правилата налагат антидопинговите органи като Sport Integrity Australia да бъдат държани по същия начин стандарти като спортисти”.

А Бол, най-известният лекоатлет в страната, каза, че е разочарован от SIA, а също и от липсата на подкрепа от Австралийската атлетика в допинг сагата.

На 10 януари на Бол беше съобщено, че е дал положителен резултат за забраненото лекарство еритропоетин, известен като EPO. Това беше резултатът от неговата “А” проба от преди три месеца.

Той беше временно отстранен. Забраната беше отменена, когато резултатите от “Б” пробата не потвърдиха първоначалните констатации.

Г-н Грийн също изпрати пробите за независимо изследване в две лаборатории и каза, че резултатите не показват никакви следи от забранено вещество.

“Не е нищо, което си заслужава да се празнува, защото не трябваше да се случва в началото“, каза Бол пред радиостанция 2GB в сряда.

“Брутално е... Аз съм напълно невинен. Аз никога не съм използвал никакви вещества за ефективност, никога не съм използвал никакви лекарства – аз съм просто добър спортист, тренирам и полагам усилия.“

Сребърният медалист на 800 метра от Игрите на Британската общност Бол беше озадачен защо SIA каза, че не е преминал тест за допинг и как откритието е изтекло в медиите.

“Просто действайте по-добре. Беше доста разочароващо собственото ми ръководно тяло да не застане зад мен по време на това и... просто да ме провери, не мисля, че е толкова трудно да се направи“, отправи той своето послание към SIA.

Спортистът каза, че “не е виновен, чакайки чудо“.

“Бях невинен и чаках това да бъде доказано. Знаех, че ще дойде. Хората, които го анализираха, нямаха представа кой съм аз и това показва в детайли как [беше] объркано. Искам да го признаят. Не искам да се карам, но не искам и да си замълча. Искаме да подобрим целия спорт. Не можете да карате невинни спортисти да бъдат убивани за нещо, което никога не са използвали”, каза още Бол.

Г-н Грийн каза, че е изпратил пробите на Бол в две независими лаборатории.

“Имахме двама от най-добрите аналитични химици в света, които погледнаха неговите резултати и казаха, че това дори не е близко, това са просто отрицателни тестове“, каза той пред Nine Network.

Адвокатът призова SIA да признае грешките си.

“Те просто не можеха да го направят както трябва, нямаха представа какво правят. Очевидно грешат, те отказват да прекратят това фиктивно разследване“, добави адвокатът на Бол.

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти