Юсейн Болт: На атлетиката липсва суперзвезда, която да вълнува феновете

Юсейн Болт: На атлетиката липсва суперзвезда, която да вълнува феновете

Юсейн Болт смята, че леката атлетика се нуждае от разтърсване, за да стане по-вълнуваща за феновете на спорт, на който “липсва суперзвезда“, откакто той окачи шпайковете си.

Най-бързият човек в историята привлече вниманието по време на зашеметяващата си спринтова кариера, изпълнена с медали, печелейки злато на 100 и 200 метра на всяко Световно първенство и Олимпийски игри между 2009 и 2016 г.

Не изглежда вероятно скоро някой да подобри световните рекорди на Болт в тези дисциплини, нито някой изглежда способен да запълни празнината, оставена от ямайската суперзвезда и шоумен.

Но 36-годишният атлет, който се отказа през 2017 г., вярва, че леката атлетика може да процъфтява, ако се направят промени, за да се гарантира, че е по-привлекателна и вълнуваща. 

“Мисля, че на спорта сега може би му липсва суперзвезда“, каза Болт пред информационната агенция PA.

“Имам предвид, че когато си тръгнах, хората търсеха следващия човек, който наистина ще блесне и ще се открои. Мисля, че това липсва на спорта в момента. Също така смятам, че сме говорили за това от години, че спортът трябва да промени начина, по който е създаден, но това е за следващия път, защото мисля, че трябва да го направим много по-вълнуващ.

Смятам, че това е проблем с леката атлетика. Не е толкова вълнуващо, така че хората не искат да гледат. Така че, ако нямате суперзвезда, която да се откроява като мен, тогава ще бъде трудно да привлечете много публика и вниманието, което искате“, каза още Болт.

Големият американски спринтьор Майкъл Джонсън наскоро туитна, че броят на феновете, които обичат леката атлетика, “намалява“, подчертавайки необходимостта от по-добро разказване на истории и маркетинг.

Болт вярва, че спортът “трябва да бъде променен малко“ и „коригиран“, така че хората да могат да бъдат “развълнувани“.

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти