Станислав Николов: Моята кампания са моите дела, моята работа през годините за българския волейбол

Станислав Николов: Моята кампания са моите дела, моята работа през годините за българския волейбол

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса (стилистична или граматична).

Какво Ви мотивира да се кандидатирате за член на Управителния съвет на БФ Волейбол?

Мотивира ме най-вече вярата на волейболните клубове, членове на Българската федерация по волейбол, в съвместната ни работа. Щастлив съм, че номинацията ми за член на Управителния съвет идва именно от един от тези клубове, с които работим заедно за българския волейбол. Приемам номинацията от клуб като отговорност към всички клубове. Искам да изразя своята благодарност към всички тях - към хората, които отдават живота си за развитието на българския волейбол. В частност и на господин Васил Аргиров, президент и спонсор на Волейболен клуб "Казанлък", който всъщност ми предложи да издигне моята кандидатура. Това е човек, който години наред инвестира в българския женски волейбол. Такива хора, работещи за създаването на бъдещето на нашия спорт по всички точки на страната, са богатство, за което трябва да се грижим.

Мотивира ме великата история на българския волейбол. Благодарение на постиженията на славните спортисти, които сме имали, е създадена традиция, към която трябва да се отнасяме най-отговорно. Имали сме и имаме изключителни личности и големи спортисти. Основна мотивация са легендите, които са прославили България през годините, с които съм имал честта да комуникирам, черпил съм опит и знания. Тези хора са заслужили нашето уважение и респект. Каква по-голяма мотивация ти трябва, само като се сетиш какви неща са правили те за България и волейбола? Радостен съм, че волейболът ме е срещнал с тях.

Но най-силната мотивация е вярата в бъдещето, младите и перспективни състезатели, които има и в момента българската школа, вярата, че може да имаме големи успехи. И всички трябва да работим за тяхното постигане.

Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите, на хората от клубовете – защо е в полза на волейбола да изберат Вас за член на Управителния съвет, какъв би бил той?

Не искам да говоря и да обещавам. Смятам, че моята кампания са моите дела, моята работа през годините за българския волейбол.

Кои са най-силните Ви качества?

Способността за създаване на работещ екип, комуникацията с хората, опитът в привличането на партньори. Качества може да имаш, може и да градиш. За свой личен позитив приемам факта, че съм преминал през всички стъпки в българския волейбол, че съм работил на всички нива - от началното до управлението. Като работа в клуб, работа със състезатели, работа в националните волейболни лиги, работа като организатор на национални първенства, на първенства за подрастващи, работа като организатор на международни събития, управление на волейбола и работа като главен организатор на едни от най-знаковите събития в България в новата ни история.

Сред събитията, на които съм имал честта да бъда главен организатор, са финали на Световната лига за мъже – за първи път в България, през 2012 г. в София, Олимпийска квалификация през 2012 г. в София, втора Олимпийска квалификация през същата година, Олимпийска квалификация във Варна през 2019 г., Европейското първенство за мъже през 2015 г., Генералната асамблея на CEV в София през 2015 г., на която Александър Боричич бе избран за президент на Европейската конфедерация по волейбол, Гала вечер на Шампионската лига на CEV през 2019-а. Организатор на Световно първенство по волейбол за мъже през 2018 г., на международни съдийски курсове, на семинари на супервайзорите за Шампионската лига.

Имам щастието да започна да трупам опит в тази сфера още като участник в организацията на Европейското първенство за жени през 2001 г. във Варна и да развия тези качества с възможността да ръководя организацията на събития на най-високо ниво, които изброих. През изминалата година имах привилегията да бъда главен координатор в организацията на „100 години волейбол в България". Всичко споменато – реализирано в екипност, защото работата с хората си остава най-важната.

Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите ви важни ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен Управителен съвет, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитието на българския волейбол?

И към този момент съм напълно отдаден на българския волейбол. Когато поема отговорност, се отдавам напълно на нея, докато не бъде изпълнена. Човек би трябвало да бъде най-отговорен към семейството си. Както съм се отдал на моето семейство, така съм се отдал и на волейбола, който е моето голямо второ семейство.

Каква е Вашата лична мисия във волейбола?

Мисията ми е повече деца, повече млади хора да тренират волейбол и да им помагаме да израстват и като спортисти, и като личности. Волейболът е спорт за интелигентни хора, той изгражда положителни качества, той възпитава, той дисциплинира.
Приемам своята мисия във волейбола глобално - цялостното развитие на волейбола. Да създаваме клубове по места, където няма, да възраждаме клубове, да помагаме на клубовете в тяхната лична мисия, защото тя е част от глобалната. И по този начин се ражда успешното бъдеще. Мисия е да се отнасяме с уважение и отговорност и към всички онези хора, професионалисти, представители на различни подсфери от волейбола. Защото всички те заедно представляват образа на и настоящото състояние на най-успешния български спорт.

Самият български волейбол се е превърнал в моя мисия, тъй като той е неразривна част от моя живот. Да работиш за по-доброто бъдеще на средата, в която живееш, е достойна мисия. А аз живея с волейбола.

Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

Да изтъкна най-важното, би означавало, че нещо ми е по-малко важно. Истината е, че за мен всичко, свързано с развитието на волейбола, ми е важно. Опитвам да развивам и себе си, за да бъда максимално полезен на любимия спорт.

Коя тема би била приоритетна за вас като член на Управителния съвет?

Няма маловажни теми в българския волейбол. Всяка тема заслужава уважение от членовете на Управителния съвет и трябва да бъде разгледана в детайли. За всяка тема, за всеки казус, за всяка задача - трябва да бъдеш сто процента отдаден, за да намериш най-доброто развитие или решение.

Но основен приоритет за мен в нашия спорт е детско-юношеският волейбол.

Какво е първото нещо, което бихте направили като член на Управителния съвет?

Първо, отново би било уважението - да благодаря на волейболните клубове, които са ме избрали, като по този начин са дали своята оценка за моята работа.
А конкретно в работен аспект - ще продължа да бъда напълно отдаден на българския волейбол, търсейки и намирайки съмишленици и в новия Управителен съвет за успех на нашата обща мисия. Вярвам, че ще бъдат избрани хора, отдадени на каузата. Едно от първите неща би било да споделя с колегите си виждането, че щом сме тук, трябва да сме отдадени за всяка малка кауза от голямата кауза, но всъщност в основата е важно, че заемайки такава висока позиция в българския спорт, ние трябва да бъдем пример за подражание.

Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план - една година, и съответно - в дългосрочен?

В краткосрочен план очаквам новият Управителен съвет да се превърне в истински работещ екип, да даде и нов импулс на мисията ни за популяризиране и развитие на волейбола от ниво масов спорт и подрастващи до ниво национални отбори. Във всяко направление има какво конкретно да постигнем в кратки срокове, за да положим основите на по-дългия хоризонт. В дългосрочен план трябва да концентрираме усилия и върху нови партньорства на Българската федерация по волейбол, които да подпомагат и вече споменатия дълъг хоризонт пред чисто спортната ни стратегия за развитие.

Следейки работата на БФ Волейбол, какво Ви харесва и какво мислите, че трябва да се подобри?

За да се движим напред, трябва да се опитваме да правим най-доброто, но винаги да сме с поглед, вперен в детайлите, които може да се подобрят. Защото винаги може по-добре. Някои от дейностите, които вече са започнати, може да се разширят. Част от тях влизат и в предходния въпрос за неща, които трябва да бъдат започнати веднага с конкретни действия, но и продължени и доразвити като част от генерална стратегия. Сред многото важни точки, по които трябва да се полагат усилия бих изтъкнал изготвянето на съвместна стратегия за разширяването и модернизирането на материалната база на волейболните клубове. И работа за подсигуряване на нужното за реализирането й. Започвайки да работим по един от последните много хубави и полезни за бъдещето проекти - "С волейбол на училище", и пътувайки из страната, за да запалваме колкото може повече деца по волейбола, показвайки на тях, на родителите и на учителите им, че успоредно с практикуването на този прекрасен спорт може да се развиват и успешни млади хора, всекидневно се сблъскваме очи в очи и с нуждата от по-добра материална база. По тази тема трябва много по-сериозна работа, обща работа - с местната власт, с министерството на образованието и всички други институции, които имат отношение. Ето това може да добавим в графата "необходимо подобрение в дългосрочен план".

Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Във всяка една сфера трябва да осъзнаем едно - най-важни са хората. Отношенията с хората, инвестирането в хората. Хората са тези, които променят всички аспекти. И от хората, с които сме се обградили, както и от нивото на техните професионализъм, квалификация, морал и други индивидуални качества зависи дали и като група ще вървим в положителна посока.

Със сигурност би било от голяма полза да се намери механизъм за увеличаване възнагражденията на хората, които реално правят волейбола. Възнагражденията на треньорите, за да може треньорската професия да е по-атрактивна. Усилена работа за подобряване на квалификацията на кадрите - на треньори, на съдии, на всички. Ако изходим от мисълта, че треньорите всъщност са учителите в спорта, а учението е до живот, започвайки от детска възраст, то със сигурност трябва да заложим на усилена работа с треньорите - семинари с адекватни на времето и развитието на волейбола лектори, специфични обучения на работещи в детско-юношеско направление, създаване на регионални треньори в мъжко и женско направление, включване на повишаващи своята квалификация треньори в националните отбори...

Говорейки, че е нужно възможно най-бързо да осъзнаем, че хората са ни най-важни, няма как да не завършим темата с най-важните от най-важните - състезателите. Защото състезателите са национален капитал.

Затова за мен на първо място трябва да се промени генералното отношение към всички хора, които представляват българския волейбол. Самите тези хора да променят своето отношение и да бъдат водени от стремежа заедно да създаваме по-голям национален капитал.

Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за вас в съчетание с нужния управленски опит?

Управленски опит се изгражда и това е едно от необходимите качества, за да можеш да реализираш идеите си и в ролята на ръководител в спорта. Във времето, в което живеем - на бурни темпове на развитие на всички технологии, със сигурност управлението на процесите и работата за бъдещето не биха били максимално ефективни, без добавянето на технологичните към управленските възможности. В работата си трябва да се стремим да подсигуряваме на българския волейбол възможност да не изостава и на ниво технологии от световните тенденции. Виждаме, че те все повече оказват влияние и върху високите постижения в спорта. Да, въпреки всичко трябва да осъзнаваме, че хората са ни най-важни, но тяхното и общото развитие минават през технологиите.

И докато отново мислим как за тренировъчния процес, за анализирането и различните спортни аспекти на волейбола можем да подсигурим нови технологии, всъщност е задължително да се замислим за някои по-дребни, но също важни технологични възможности, които да навлязат в детско-юношеския волейбол. Например - всички мачове при подрастващите да бъдат с електронен протокол, който дава възможност резултатът от мача да се следи на живо, както и двубоите да бъдат излъчвани на живо на сайта на федерацията.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички