Лекоатлет отнесе наказание от 8 години заради допинг и подправяне на документи

Лекоатлет отнесе наказание от 8 години заради допинг и подправяне на документи

Бегачът на средни и дълги разстояния Зейн Робъртсън, който се състезава на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и Токио, беше наказан за осем години от Спортния трибунал на Нова Зеландия (СТНЗ) заради положителна допинг проба и подправяне на документ.

33-годишният Робъртсън, бронзов медалист на 5000 метра в Игрите на британската общност през 2014, получи четири години заради наличие на еритрипоетин (ЕПО) в кръвта при тест на състезание в Манчестър през май 2022. Новозеландецът бе наказан с още четири години извън леката атлетика заради втория инцидент.

"Г-н Робъртсън пожела да бъде отворена Б-пробата и тя потвърди първоначалния резултат. Той прие, че в кръвта му има забранени вещества, но поиска да бъде изслушан във връзка с предстоящото наказание", обяви СТНЗ.

"Г-н Робъртсън представи доказателства, които не бяха приети от Антидопинговата комисия на Нова Зеландия и това доведе до обвинение за подправяне".

Робъртсън е с отнети права за състезания на професионалната сцена до септември 2030, което на практика слага край на кариерата му.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти