Сашо Йовков: Ще работя да върнем българския волейбол на достойни позиции в Европа и света

Българска федерация по Волейбол (БФВ) продължава представянето на кандидатите за нов Управителен съвет. Изборът ще бъде направен по време на Общото събрание, насрочено за 24 март. До всеки от 28-те кандидати бе изпратен набор от едни и същи въпроси. Всички отговори от кандидатите са получени по електронна поща. БФВ публикува получените отговори без каквато и да редакционна намеса.

Какво ви мотивира да се кандидатирате за член на УС на БФВ?

Аз и в момента съм член на УС-избран на 13.03.2020 година от Общото събрание ва БФВ. За тези близо 3 години разбрах и се убедих, че в работата на УС се изисква много експертиза, опит и кураж, за да защитаваш идеи и каузи за по добро бъдеще на българския волейбол. Повече от 40 години, като състезател, спортен журналист и коментатор, като обществена фигура и деятел съм правил всичко по силите и възможностите си, волейболната игра да бъде един от най-значимите спортове в България. Израснах с тази игра и пораснах с нея, и нито за миг тя не е излизала от фокуса на моите занимания и въжделения. За мен българският волейбол да бъде на Европейско и Световно ниво е кауза, за която съм работил и ще продължавам да работя!

Ако трябва да дадете отговор на въпрос на делегатите на хората от клубовете. Защо е в полза на волейбола за избере Вас за член на УС, какъв би бил той?

Защото смятам, че в годините като спортен журналист и коментатор в БНТ съм доказал любовта си към този спорт. Работил съм и продължавам да работя и в момента за неговата популярност и важно място в общественото съзнание! Като член на комисията на НВЛ-мъже, успях да допринеса за нейната финансова стабилност със осигуряването на спонсори и рекламодатели, а така също и за много по значимото медийно отразяване и популяризирането на мачовете от ЕФБЕТ СУПЕР ВОЛЕЙ! В момента с екипа на ДЕМАКС Лигата, съвместно с ММС и БНТ работим за подобряване на медийното отразяване на мачовете на жените и създаване на условия за привличане на спонсори и рекламодатели! Целта е - да се увеличат отборите, да се подобри качеството на играта и да се създадат условия за израстването на младите, което ще помогне и за по добри резултати на националния отбор.

Кои са най силните ви качества?

Воля и кураж за отстояване на идеи и позиции, независимост от клубни пристрастия и интереси, комуникативност и екипност в работата с хората за постигане и реализация на значими цели в името на Българския волейбол!

Ще успеете ли да отделяте достатъчно време спрямо другите Ви ангажименти, за да се реализира успешно проектът за много по-активен и по-оперативен УС, в който всеки член да бъде отдаден напълно и да допринася максимално с експертиза, контакти или възможности за развитие на българския волейбол?

Аз съм от хората, които не правят нещата половинчато! А когато си приел волейболната игра като своя кауза, просто си задължен да работиш и действаш за тази кауза на 100 процента!

Каква е вашата лична мисия във волейбола?

Да върнем българския волейбол на достойни позиции в Европа, света и на Олимпийските игри! Имаме славно минало, но за да имаме светло бъдеще е необходимо много работа в настоящето, вземане на трудни решения и мерки, иновативен поглед и защита на националните интереси, без клубни пристрастия! Но само констатации не са достатъчни, защото това е -диагноза без лечение! Трябват общи усилия и решения, които да превърнат думите в дела!

Кое е най-важното нещо, което и в момента правите в името на волейбола?

Осигуряване на допълнителни спонсори и рекламодатели за НВЛ -мъже и жени! Разширяване на медийното отразяване на вътрешните ни първенства! И, без съмнение, най-важното - да намерим решение, което да мотивира състезателите в националните отбори - мъже и жени, да играят с желание и убеденост, достойни за националната фланелка!

Всяка тема, която е влязла в дневния ред на заседанията на УС е важна, но представянето на националните отбори, по-голямата самостоятелност на НВЛ - мъже и жени при управлението на вътрешните първенства и създаване на единна методика за работата на треньорите при подрастващите са част от приоритетите!

Коя тема би била приоритетна за вас като член на УС?

Кое е първото нещо, което бихте направили като член на УС?

Да прочетем надписа на входа на Народното събрание: Съединението прави силата! Екипност и единение за постигане на важните цели и реализация на идеите, за по-добро бъдеще на волейболната игра!

Какво очаквате да постигнете в краткосрочен план-една година, и съответно в дългосрочен план?

Да създадем условия на националните отбори за достойно представяне на Европейските първенства и дай боже, успешно представяне на Олимпийските квалификации! В дългосрочен план - НВЛ - мъже и жени, да се развие като структура, която да създаде условия за качествено израстване на клубовете (игрово и маркетингово) и тяхното достойно място на европейската сцена!

Следейки работата на БФ Волейбол какво харесвате и какво трябва да се промени в положителна посока?

Афишираните амбиции и желания да възстановим позициите на българския волейбол, но лично аз смятам, че вървейки по този път, трябва да има много по-голям контрол и носене на отговорности, за да не се размиват добрите намерения и идеи с резултатите!

Кои аспекти на българския волейбол най-спешно трябва да се променят в положителна посока?

Поставянето на ясни, точни и конкретни цели пред представителните отбори, съчетано с контрол и отговорности! Създаване на по-добри условия за клубовете (финансови и маркетингови), чрез активната работа на НВЛ с медии, спонсори и рекламодатели, общински ръководства и местен бизнес! Разширяване на състезанията за детските и юношески отбори, ученическите състезания и подкрепа на студентския спорт! Повече обучение, повече игра и повече момичета и момчета, които от любители, през аматьори да прескочат в професионалните школи и отбори!

Доколко модерният поглед и използването на технологиите за развитие са важни за Вас в съчетание с нужния управленски опит?

Никой не може да избяга от времето, а технологиите, които са навсякъде около нас и с нас, ни дават възможност от пасивни наблюдатели, да се превърнем в активни участници на управленския процес по всяко време и на всяко устройство-телефон, таблет, компютър! Именно бързината, динамиката и възможността да бъдеш всеки момент в контакт с екипа и хората при обсъждането и вземането на решения, са в основата на модерния корпоративен управленски стил! И Дано това не остане само пожелания!

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти