История за историята: какво ни предложи първата Балканиада по снежен волейбол

История за историята: какво ни предложи първата Балканиада по снежен волейбол

Волейболни емоции и спираща дъха гледка – една прекрасна комбинация. Любимата игра с топка изглежда още по-вдъхновяваща, когато си обграден от красотата на българската природа и безкрайната шир, откриваща се от върховете на Родопа планина. Да играеш волейбол на сняг е истинско предизвикателство!

България триумфира с титлата на първото Балканско първенство по снежен волейбол
България триумфира с титлата на първото Балканско първенство по снежен волейбол

Всеки състезател зависи не само от своите способности и умения, както и екипната работа, но и от атсмосферните условия: изменящата се с всяка минута основа на снежката покривка, изненадващата поява на вятъра, която променя траекторията на топката, и непредсказуемото и бързо променливо време по високите върхове в планината.

"Тук времето се променя за 5 минути", предупреждават местните хора в Смолян. Родопският град посрещна историческото първо издание на Балканиадата по снежен волейбол.

А най-голямото предизвикателство и пред участници, и пред организаторите на Балканиадата у нас, бе именно непредсказуемостта на времето. Състезанието, организирано от Българската федерация Волейбол и Комисията по снежен волейбол, се проведе в местността Чурика в подножието на връх Перелик в Родопите. Едно изключително живописно, добре поддържано и съхранено от презастрояване място.

С тежестта и отговорността на организацията се бе нагърбил Тошко Стоянов, председател на Техническата комисия по снежен волейбол към Балканската волейболна асоциация. Той и екипът му показаха изключителни умения в много трудна обстановка. Цялата подготовка бе съобразена с изискванията на Европейската конфедерация по волейбол (CEV). В първото издание на Балканското първенство участваха по четири отбора при мъжете и жените от три държави – Румъния, Турция и България.

В сурова снежна обстановка стартира историческото първо Балканско първенство. Снеговалежът, минусовите температури и вятърът по никакъв начин не пречупиха ентусиазма на състезателите, които се вложиха максимално в срещите си. По два мача при мъжете и жените се изиграха в първия ден, а големите герои бяха съдийският и техническият екип, организаторите и домакините, които издържаха тежките атмосферни условия в продължение на часове.

Времето се усмихна на всички в неделя. Слънце, положителни температури и липсата на вятър през по-голямата част от деня спомогнаха за истинско волейболно зрелище на корта. Всички отбори бяха пределно мобилизирани да спечелят и програмата във втория ден предложи до един оспорвани двубои. Особено инфарктни бяха срещите при мъжете, където победителите се решаваха след трети гейм. Имаше сълзи, имаше и много радост. Очаквано най-много емоции предложиха финалите, когато отборите бяха подкрепяни горещо и от публиката.

Организаторите бяха подготвили купи, медали и парични награди за участниците. Те бяха връчени по време на заключителната церемония след турнира с участието на Иван Хаджихристев - представител на Община Смолян, Тодор Маргаритов - административен директор на турнира и представител на промоутъра, Кирил Асенов - представител на генералния партньор "Перелик инфраструктурна компания", Станислав Николов - административен директор на Българска федерация волейбол и Тошко Стоянов - главен организатор и председател на техническата комисия по снежен волейбол към Балканската волейболна асоциация.

Балканското първенство е включено в платформата на FIVB и CEV, а състезателите получават точки за ранглистата.

Резултати при жените:

Турция – България 2 2:0 (15:5, 15:10)

България 1 – Румъния 0:2 (5:15, 7:15)

Турция – България 1 2:0 (15:8, 16:14)

Румъния – България 2 2:0 (15:11, 15:12)

Мач за 3-то място: България 1 – България 2 2:0 (15:13 ,15:8)

Мач за 1-во място: Турция – Румъния 2:1 (15:10 ,12:15, 15:11)

Крайно класиране:

1. Турция

2. Румъния

3. България 1

4. България 2

Резултати при мъжете:

Турция – България 2 2:0 (15:11, 15:8)

Румъния – България 1 0:2 (12:15, 7:15)

Турция – Румъния 1:2 (15:12 ,11:15, 11:15)

България 1 – България 2 2:1 (11:15 ,15:11, 15:6)

Мач за 3-то място: Турция– България 2 2:1 (15:9,9:15, 15:8)

Мач за 1-во място: Румъния – България 1 1:2 (15:9,11:15, 13:15)

Крайно класиране:

1. България 1

2. Румъния

3. Турция

4. България 2

Състави на България:

Жени:

България 1: Елизабет Касаджикова, Веселина Коцева, Ива Барганска

България 2: Гергана Кинова, Велислава Петрова, Кристина Караджова

Мъже:

България 1: Георги Фински, Никола Лазаров, Вилиан Хаджиев

България 2: Антон Фински, Алекс Ушев, Никола Николов

Още от Волейбол

Виж всички