УЕФА е готова с отговор на схемата на Челси

УЕФА е готова с отговор на схемата на Челси

Европейската футболна асоциация ще предложи и евентуално утвърди важна промяна във финансов аспект за клубовете. Става дума отборите да предоставят два различни бюджета - един за съответните си шампионати, както и такъв само за евротурнирите. Според “Гадзета дело спорт” идеята е по този начин да се противодейства на налаганата от Челси в последно време практика на голям брой мултимилионни трансфери, които обаче не нарушават правилата, макар отстрани да изглежда така.

С новия си собственик лондончани “щурмуваха” пазара и накупиха доста играчи, договаряйки ги се срещу големи суми. Английският клуб обаче успява да заобиколи ограниченията за финансовия феърплей, като сключва дългогодишни контракти с въпросните състезатели и досегашните им клубове. Това включва и разсрочване на плащането на трансферните суми за дълъг период от сезони - в някои случаи по седем-осем, като така цялата сума бива разпределяна напред във времето.

Това е възможно заради законодателството във Великобритания, което дава възможност на спортисти спокойно да подписват с клубове за много над считаните за нормално максимален срок от 5 години.

Понеже УЕФА не може да променя законите в съответните държави, сега планът е занапред всеки клуб да бъде задължен да представя два различни бюджета - един за вътрешното си първенство и втори, който е само за европейските турнири. Именно във втория ще бъде наложено ограничение да няма контракти с дължина над 5 години.

Очаква се този проект да бъде гласуван по време на следващия Изпълком на евроцентралата на 4 април в Лисабон. Ако бъде приет, той ще влезе в сила от идното лято.

Той обаче няма да важи за вече сключените сделки, което означава, че Челси няма как да бъде санкциониран.

Вече може да спечелите 200 000 лева от Sportal.bg в новата секция "Домът на феновете"
Вече може да спечелите 200 000 лева от Sportal.bg в новата секция "Домът на феновете"

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти