Олимпийският огън ще пътува по море за Игрите в Париж през 2024-та

Олимпийският огън ще пътува по море за Игрите в Париж през 2024-та

Олимпийският огън ще пътува по море, съобщава АП. Вместо да пристигне по земя, символичният пламък за Игрите в Париж през 2024 година ще стигне до предназначението си по море от родното си място в Гърция, като ще бъде на борда на тримачтов голям кораб, който ще акостира в пристанището на Марсилия.

Организаторите в Париж обявиха в петък за пътя на огъня в кметството на Марсилия, която е бивша гръцка колония, основана преди 2600 години.

Според традицията пламъкът ще бъде запален от слънчевите лъчи на церемония в Древна Олимпия. След това ще бъде пренесен с факла до Атина и пред Средиземно море с кораб до известното старо пристанище на Марсилия, където огънят ще бъде посрещнат от армада от лодки по крайбрежието на Франция, заявиха организаторите.

Той ще пътува до яхтеното пристанище на Марсилия, където ще се проведат олимпийските състезания по ветроходство, а стадионът в Марсилия ще бъде един от домакините на мачовете по футбол, казаха още те.

След това ще бъде пренесен по суша в традиционна щафета с факла, преди да пристигне в Париж, за да запали котела и официално да се открият Олимийските игри, които ще се проведат между 26 юли и 11 август.

Съобщението в петък дойде на фона на генералното събрание на Националния олимпийски комитет на Украйна, което трябва да реши за евентуален бойкот в Париж през 2024 година, ако на руските спортисти им бъде позволено да участват.

Още от Други спортове

Виж всички