Олимпийският шампион Роман Костомаров е застрашен от ампутация на крайниците

Олимпийският шампион Роман Костомаров е застрашен от ампутация на крайниците

Олимпийският шампион по фигурно пързаляне Роман Костомаров е застрашен от ампутация на крайниците, съобщава руското издание Газета.ру. Въпреки положителната динамика през последните дни, се появиха и тревожни новини за състоянието на 45-годишния спортист. Както е известно, той е в болница в изключително тежко състояние заради усложнения след двустранна пневмония.

"Роман е в съзнание, все още не говори, но вече разбира всичко. Всеки ден при него на посещение идва съпругата му Оксана Домнина. Само тя и лекарите имат достъп до интензивното отделение", коментира източник от болницата.

"Но преди време Костомаров започна да не си чувства крайниците. Пръстите на ръцете му вероятно ще бъдат ампутирани. Ще опитат да спасят краката, но шансът е минимален.

В момента тялото на фигуриста не е готово за операция, така че лекарите внимателно следят тестовете и чакат подходящия момент. В бъдеще Роман най-вероятно ще бъде преместен в Германия за лечение и рехабилитация. Водят се преговори с клиники в чужбина".

В същото време се съобщава, че вече няма опасност за живота на известния спортист. Още в средата на януари състоянието на Костомаров, хоспитализиран с двустранна пневмония и поставен в медикаментозна кома, беше оценено като изключително тежко. Напоследък обаче имаше подобрение и самият пациент започна да се възстановява.

"Има положителна тенденция в състоянието на белите дробове и изследванията. Роман може да общува с близките си” , каза преди ден източник на Match TV.

Роман Костомаров е олимпийски шампион при танцовите двойки от Торино 2006 заедно с Татяна Навка. Двамата са още двукратни световни и трикратни световни шампиони, три пъти са печелили титлата на Русия и финала на сериите Гран При.

След прекратяването на състезателната си кариера Роман участва в различни ледени шоута. Последното от тях бе навръх Нова година, на което той се пързаля с висока температура. Десет дни по-късно Костомаров беше откаран по спешност в болница с двустранна пневмония.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти