Де ла Роса: Феновете не трябва да живеят само със спомени

Де ла Роса: Феновете не трябва да живеят само със спомени

Бившият пилот във Формула 1 Педро де ла Роса посъветва испанските фенове да спрат да „живеят в миналото”, а да се опитат да оценят по достойнство това, че имат двама свои сънародници в световния шампионат: Фернандо Алонсо и Карлос Сайнц.

Благодарение на Алонсо Испания записа първите си световни титли във Формула 1 през 2005 и 2006, но след това очакваните следващи големи успехи от него така и не дойдоха. Сайнц направи много силен сезон през 2021, но през миналата година остана в сянката на Шарл Леклер във Ферари.

Алонсо се бори сериозно за нова титла след първите две, но през 2007 завърши сезона като вицешампион с Макларън, а през 2010 и 2012 също остана втори, вече като пилот на Ферари.

„Изглежда, че в Испания хората живеят със спомените за 2005, 2006, 2007, когато Алонсо спечели две титли за три сезона, след това се пренасят направо в 2010 и 2012 – обясни Де ла Роса пред вестник AS. – Но трябва да погледнем реалността от друг ъгъл. За всяка страна е невероятно е да има пилот във Формула 1, а ние имаме два, като миналата година Сайнц взе една победа и записа подиуми. Ние често живеем в миналото, а трябва да гледаме напред. Разполагаме с двама страхотни пилоти и бъдещето ни ще е супер.”

Маса: Леклер е ключовата фигура във Ферари
Маса: Леклер е ключовата фигура във Ферари

Де ла Роса допълни, че се надява на още испански таланти, които да поемат към Формула 1.

Карлос Сайнц най-после си купи кола
Карлос Сайнц най-после си купи кола

„Иска ми се да има още млади пилоти от Испания, които да вървят към Формула 1 – обясни той. – Тъй като не искам след 5 години да се питаме: „Помните ли като имахме двама пилоти във Формула 1?” Смятам, че у нас не се инвестира достатъчно в развитието на младите пилоти. В момента Формула 1 изживява своя Златен век, ние нямаме световен шампион, но трябва да се насладим на момента, сега предстои следващият много силен период за Испания в световния шампионат.”

Маса: Алонсо разцепи Ферари
Маса: Алонсо разцепи Ферари

Де ла Роса допълни, че се надява на много по-добро представяне на Ферари този сезон, за да може Сайнц да се включи в битката за световната титла.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти