Маса: Леклер е ключовата фигура във Ферари

Шарл Леклер може да има същото значение за Ферари, каквото имат Макс Верстапен и Люис Хамилтън съответно за Ред Бул и Мерцедес. Това е мнението на бившия пилот във Формула 1 и бивш шеф на картинг комисията на ФИА Фелипе Маса, който определи Шарл като „ключова фигура” във Ферари.

Леклер стартира много силно сезон 2022 във Формула 1, спечели две от първите три състезания, след това обаче се заредиха повреди и грешки на тима и на Шарл, но в края на сезона той успя да се пребори за второто място в крайното класиране. В хода на кампанията бившият шеф на Ферари Матиа Биното трябваше да се справя със срива в представянето на Скудерията, както и с обвиненията, че тимът не подкрепя на 100 процента битката за титлата на Леклер, като имаше състезания, в които това беше ясно видимо – като на „Силвърстоун”, където съотборникът му Карлос Сайнц спечели първата си победа във Формула 1.

Новият шеф на Ферари Фредерик Васьор заяви, че през сезон 2023 тимът няма да има първи и втори пилот, но допълни, че „ако трябва да се намеси”, то веднага ще го направи.

Васьор ще търси Тод за съвети, но не постоянно
Васьор ще търси Тод за съвети, но не постоянно

Спораед Маса обаче, Леклер е този, който трябва да води атаката на Ферари в битката за световната титла.

Монтоя: Ферари трябваше да вземе Жан Тод
Монтоя: Ферари трябваше да вземе Жан Тод

„Автомобилът на Ферари за новия сезон трябва да е добър и успешен, тимът да функционира добре и останалото вече зависи от пилотите – коментира бразилецът пред вестник Corriere dello Sport. – След първите 5-6 състезания вече се вижда кой е лидерът на тима. Миналата година, още след първите три старта всичко във Ферари беше ясно. Сайнц беше в отлична форма в първата си година, но колата не беше достатъчно конкурентна. Когато автомобилът на Ферари беше силен през 2022, Шарл определено беше по-силният пилот на тима. Ако това се повтори и сега, на Карлос ще му е много трудно да е на нивото от 2021.”

Васьор няма да променя стратегическия екип на Ферари
Васьор няма да променя стратегическия екип на Ферари

Маса не скри колко високо цени Шарл Леклер.

Фред Васьор: Няма да имаме пилот №1
Фред Васьор: Няма да имаме пилот №1

„За мен, Леклер е един от най-великите пилоти във Формула 1, той е ключова фигура за Ферари, както са Макс Верстапен за Ред Бул и Люис Хамилтън за Мерцедес", беше категоричен Фелипе.

Бивш шеф във Ферари: Биното беше обречен, след като се скара с Леклер
Бивш шеф във Ферари: Биното беше обречен, след като се скара с Леклер

На първата си среща с медиите Васьор обясни, че в момента за Ферари не е приоритет да подновява договорите на който и да е от двамата пилоти на тима, въпреки че контрактите им изтичат в края на следващия сезон.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти