Тайбе Юсеин сваля категорията за Гран при на Загреб

Тайбе Юсеин сваля категорията за Гран при на Загреб

Световната и трикратна европейска шампионка Тайбе Юсеин сваля категорията за турнира Гран при в Загреб, който е първият рейтингов за сезона (1-5 февруари).

Капитанката на националките ще се бори в категория 62 кг, в която стана № в Европа и света. На първите две състезания за годината - държавния шампионат и турнира "Анри Деглан" във Франция тя триумфира при 65-килограмовите.

В категория до 62 кг ще има още две българки - Мими Христова, която този сезон дебютира при по-леките, а на двете състезания досега стана втора, както и Биляна Дудова, станала шампионка на България през януари.

При жените ще имаме още една наша представитела - София Георгиева, която ще излезе в категория до 68 кг.

Жените ще бъдат водени от националния треньор Петър Касабов и Серафим Бързаков, двукратен световен и 4-кратен европейски шампион. 

При класиците на тепиха ще излязат четирима наши състезатели. Сред тях и борец №1 за 2022-а Кирил Милов (97 кг), европейски шампион и сребърен медалист от световното първенстнво. 

Дебют на международната арена ще направи украинецът с наш паспорт Семьон Новиков. Роденият в Харков 25-годишен талант е европейски шампион от 2020-а и двукратен №1 в света до 23 г. По-рано този месец той стана шампион на България в категория до 87 кг, като на финала победи Йоан Димитров с 1:1. Двамата ще спорят в същата категория и в Загреб.  

Айк Мнацаканян, бронзов медалист от световни и европейски първенства, ще излезе при 77-килограмовите. 

Отборът ще бъде воден от Емил Будинов и Елис Гури.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти