Доминацията на Шифрин в Световната купа продължава, американката с победа №85

Доминацията на Шифрин в Световната купа продължава, американката с победа №85

Микаела Шифрин спечели своята 85-та победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като спечели първия от два поредни слалома в Шпиндлерув Млин (Чехия). С днешния си успех американката се доближи на само една победа от абсолютния рекорд на Ингемар Стенмарк за брой победи в стартовете за Световната купа. Шифрин ще може още утре да се изравни с легендарния швед, който приключи своята кариера с 86 успеха.

На „Черна“ днес Шифрин не остави шанс на своите съпернички, тъй като бе най-бърза в двата манша на състезанието. Така с общо време от 1:33.85 минути тя триумфира с аванс от 0.60 секунди пред Лена Дюр (Германия). За представителката на Бундестима това е най-доброто класиране за сезона, в който до момента тя имаше две трети трети места от слаломите в Земеринг (Австрия) и Флахау (Австрия).

Трета на подиума се качи двукратната победителка до момента през сезона Уенди Холденер (Швейцария), която изостана с 1.31 секунди от Шифрин. Четвърта и пета се класираха Петра Влъхова (Словакия) и втората от американките Паула Молцън, които завършиха на съответно 1.56 и 1.89 от първото място.

Със своята 11-та победа в 27 състезания от началото на сезона Шифрин води в генералното класиране за Световната купа с актив от 1617 точки и аванс от цели 671 спрямо Влъхова. Трета с пасив от 711 пункта е Лара Гут-Бехрами (Швейцария), която не стартира в Шпиндлерув Млин.

С 5 победи от осем слалома от началото на сезона Шифрин вече докосва малкия кристален глобус в дисциплината, който тя ще може да си гарантира още утре. Това ще стане ако тя спечели с поне 25 точки повече от Холденер и 5 повече от Влъхова, които изостават със съответно 175 и 195 от нея преди финалните три слалома за сезона.

Световната купа по ски алпийски дисциплини при дамите продължава утре с втория слалом в Шпиндлерув Млин, чиито маншове ще стартират съответно в 10:15 и 13:15 часа българско време. За дамите това ще бъде последно състезание в Световната купа при Световното първенство в Куршевел и Мерибел, което стартира на 6 февруари с женската алпийска комбинация.

Снимки: Imago | Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти