Българче пише история във френската художествена гимнастика

Българче пише история във френската художествена гимнастика

Класата на родната школа по художествена гимнастика продължава да изумява света. Българче от клуб "Илиана" отвори с размах чисто нова страница в историята на този спорт във Франция.

9-годишната Виктория Евтимов се превърна в абсолютна сензация по време на държавното първенство в град Ним, като завоюва сребърен медал във възрастта на момичетата, родени 2012-2013 г., в категория "Елит". Така българчето е първото дете, родено извън пределите на Франция, чиито родители не са французи, което стига до подобно постижение в местния шампионат.

Възпитаничката на треньорката Силвана Тагарева в клуб "Илиана" премина шеметно през квалификациите за държавното първенство в Ним, които се проведоха през декември, класира се за финалите и там завърши надпреварата като вицешампион. Във Франция, Виктория се състезава от името на клуб "Монпелие".

Вики е българче с френски паспорт. И двамата ѝ родители са българи. Тя е родена на 21 юли 2013 г. в София, а във вените ѝ тече бистра шампионска кръв. Дъщеря е на един от най-добрите баскетболисти във Франция на новото хилядолетие Илиан Евтимов.

Бащата на Вики е един от топ реализаторите не само във Франция, но и в цяла Европа в периода 2006-2016 г., шампион на Франция за 2012 г., два пъти носител на Купата на Франция (2011 и 2012), MVP на финалите на Купата на Франция през 2012-а с екипа на "Шалон". Триумфира и в "Седмицата на асовете" същата година, като вдига трофея в Semaine des As.

През 2022 г. Илиан Евтимов стана единственият български баскетболист зад граница, чиято фланелка се вади завинаги от употреба в негова чест. Ръководството на "Шалон" окачи на тавана в клубната зала екипа с №12.

Вуйчото на Виктория - Васил Евтимов, пък е първият и засега единствен българин, носил фланелката на легендарния университет на Майкъл Джордън в NCAA – North Carolina Tar Heels и играл под ръководството на емблематичния треньор Дийн Смит.

Васил Евтимов е сред най-добрите центрове в европейския баскетбол през 90-те години на миналия век, а професионалната му кариера продължава почти две десетилетия (1997-2015). Понастоящем Васко е наставник на "Черноморец" Бургас в НБЛ.

Но шампионската връзка не спира до тук, защото дядото на Виктория по бащина линия е легендата на баскетболния "Левски Спартак" Илия Евтимов – един от първите български спортисти, излезли и направили кариера зад граница още преди падането на комунистическия режим. Евтимов-старши се установява във Франция, впоследствие и двамата му сина Васил и Илиан взимат френски паспорти и налагат името си първо във френската лига. Васил дори успя да играе за националния отбор на България, докато Илиан обаче така и не получи разрешение за това.

Виктория не тръгна по стъпките на славната фамилия Евтимови в баскетбола, а избра сама да проправя свой си път в художествената гимнастика.

Вики е второто от четири деца на Илиан и Цвета Евтимов. Двамата имат син Александър (роден 2011 г.), който ще продължи традицията на фамилията в баскетбола, и още две дъщери, освен Виктория: Илиана (2016) и Катарина (2021). Майката на тези прекрасни деца пък дълги години съобщаваше най-интересните спортни новини от света и България от екрана на телевизия RING.

btvsport.bg

Още от Гимнастика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти