Томас Бах посочи условията за участие на руснаци на Олимпийските игри

Томас Бах посочи условията за участие на руснаци на Олимпийските игри

Руските и беларуските спортисти могат да се надяват да участват на Олимпийските игри в Париж 2024, но само под неутрален флаг, каза президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

Мисията е да се съберат спортисти от цял свят, "особено когато страните им са в конфликт", каза Бах по време на брифинг в германския град Оберхоф.

"Принципът, който беше установен, е: без руски или беларуски спортисти", обясни Бах, но "индивидуални, неутрални спортисти от страни без никаква идентификация с тяхната националност" биха могли "евентуално" да се състезават през следващата година. Той обаче подчерта, че МОК е само "в началото на много подробни консултации".

Президентът на МОК каза още, че изключването на спортисти само въз основа на техния паспорт не отговаря на изискванията за правата на човека.

Ако се направят изключения и спортисти, притежаващи руски или беларуски паспорт, бъдат изключени от Олимпийските игри, това ще създаде "огромен и опасен прецедент за световния спорт", твърди Бах, добавяйки, че други страни също са засегнати от войни.

"Какво ще кажете на спортисти от Йемен, от Ирак, от Либия, от Армения, от Азербайджан, от Етиопия?", попита риторично той.

Украйна заплаши с бойкот на Олимпийските игри, ако на тях бъдат допуснати руски спортисти
Украйна заплаши с бойкот на Олимпийските игри, ако на тях бъдат допуснати руски спортисти

Украинският министър на спорта Вадим Гутцайт обаче вчера информира МОК, че нацията планира да бойкотира игрите през 2024 година, ако на руските и беларуски спортисти бъде позволено да се състезават.

"Не може да има договорки с представители на терористични държави", каза Гутцайт и добави, че докато войната в Украйна продължава, властите в страната ще настояват за пълно недопускане на състезатели от Русия и Беларус.

Според бившия фехтовач участието на спортисти от Русия и Беларус под неутрален флаг не е решение, което те могат да подкрепят.

"Надявам се, че всички федерации, спортисти и целият свят следят внимателно случващото се и че на нас няма да ни се налага да предприемаме екстремни мерки", посочи още украинският спортен министър.

Още от Други спортове

Виж всички