Арина Сабаленка е най-новата шампионка в "Шлема"

Арина Сабаленка спечели първата си титла от "Големия шлем" след обрат във финала на Аustralian Open срещу победителката от "Уимбълдън" 2022 Елена Рибакина с 4:6, 6:3, 6:4 за 2 часа и 28 минути игра.

Сабаленка удължи и победната си серия от началото на 2023 година, която вече съдържа 11 спечелени от 11 изиграни мача. Също така за седми пореден път в турнир от “Шлема” тя осъществява обрат в три сета, а от понеделник ще бъде новата номер 2 в света.

Сабаленка имаше 11 титли досега в кариерата си, но беше загубила предишния най-голям финал - на Финалите на WTA от Каролин Гарсия в края на миналата година. Срещу Рибакина сега тя трябваше да разчита не само на доминация от сервис, но и на солидна защита от основната линия, както и на агресивни удари от дъното на корта.

Представителката на Казахстан пък не можа да стане десетата действаща тенисистка с повече от една титла от “Големия шлем”. Това досега се е оказало невъзможно и на други - Альона Остапенко, София Кенин, Барбора Крейчикова, Бианка Андрееску и Ема Радукану. За разлика от тях обаче Рибакина поне стигна още един финал, а и с представянето си на корта загатна, че може да атакува още “мейджър” трофеи.

Първи сет

Почти без игра - с два аса, един форхенд-уинър веднага след сервис и една грешка на опонентката - Сабаленка взе първото си подаване, макар да започна с двойна грешка за 0-15. Рибакина отговори подобаващо на предизвикателството и с три аса от 15-15 спечели сервис-гейма си набързо - 1:1.

Сабаленка отново записа два аса, плюс един невърнат сервис, но след това съперницата ѝ реализира ретур-уинър и един минаващ форхенд, за да задържи интригата при 40-30. Пресилен бекхенд на беларускинята вкара гейма в дюс, а още една двойна грешка осигури точка за пробив на Рибакина. Форхенд далеч в аут направи факт брейка, макар и при малко странни обстоятелства - 1:2. Дълбочината в ударите на представителката на Казахстан определено правеше отлично впечатление и ѝ помагаше да поддържа преимуществото си на корта, а сервисът също не спираше да върши очакваната работа - 1:3.

Сабаленка забрави за проблемите от предишното си подаване, но при 40-0 отново загуби разиграване, което бе с повече от три удара. Друга загубена точка този път нямаше и се стигна до 2:3. Високият процент на вкаран първи сервис на Рибакина (70) ѝ позволи за отрицателно време да поведе с 2:4.

Беларускинята направи двойна грешка при 15-15, но веднага компенсира с нов ас за 30-30. В необичайна роля Сабаленка се справи в следващия момент - тя трябваше да се защитава с бекхенд в продължително разиграване и се справи достатъчно добре, за да дочака грешка на опонентката. Бекхенд-уинър ѝ осигури спечелване на трудния гейм - 3:4.

Два поредни дълбоки ретура на световната номер 5 ѝ позволиха за първи път в сета да поведе с 0-30, а трети качествен ретур доведе до грешка от форхенд на Рибакина - така се получи ситуация 0-40, и то с нови топки. Минаващ удар на Сабаленка след нов хубав подсечен бекхенд възстанови равенството в пробивите - 4:4.

Беларускинята обаче отново имаше проблеми с дълбоките удари на съперницата си и трябваше да отразява два брейк-бола, като с първия се справи с невърнат втори сервис, но после направи двойна грешка - 4:5. Рибакина убедително стигна до троен мачбол, дори без да вкарва първия си начален удар. Когато най-после го направи, тя се възползва още от първия, за да сложи край на серията на Сабаленка от 20 спечелени сета - 4:6 за 34 минути.

Втори сет

Рибакина продължаваше да печели всяко разиграване от дъното на корта, което ѝ помогна да стигне до два брейк-бола. Те бяха отразени с голяма доза късмет - намеса на мрежата и две поредни топки на линията от Сабаленка, която все пак се измъкна от ранно допуснат пробив - 1:0.

При 15-15 в следващия гейм беларускинята отново показа забележителна защита и спечели разиграване по този начин, какъвто проблясък имаше и в първия сет, но при свое подаване. Световната номер 5 не можа да върне следващите два начални удара, след което реализира ретур-уинър за 40-40. Два последователни чудесни сервиса на Рибакина ѝ осигуриха изравняване 1:1.

Грешките от форхенд на беларускинята се увеличаваха и тя трябваше да се справя със ситуация 30-30, а впоследствие и с дюс, отново причинен от неточност с предната страна на ракетата (15 непредизвикани до този момент, а съперницата ѝ - 6). Два поредни топ начални удара обаче отново я избавиха от допълнителни неприятности - 2:1.

За Рибакина също настъпи първия кризисен момент във втория сет, когато трябваше да отразява точка за пробив, но го направи с шестия си ас. Във втория случай обаче Сабаленка си издейства желания брейк и дръпна с 1:3, но предстоеше да го затвърди, при положение че не се справи с тази задача в предишния сет.

Представителката на Казахстан отново взе решение да атакува мрежата в решителен момент и стигна до 15-30, но в следващия момент се поколеба дали отново да стъпи напред. Тя пробва къса топка от неудобна позиция и я прати в мрежата, а Сабаленка комбинира сервис с форхенд и стигна до гейм-бол. Прав удар на метри в аут от подавачката обаче вкара съревнованието в дюс, а двойна грешка доведе до шанс за пробив. Фамозен драйв-бекхенд-уинър по обратната права в критична ситуация осигури равенство на беларускинята, а впоследствие двете преминаха и през трето съотношение 40-40. Смач зад основната линия и ас номер 9 избави Сабаленка от трудностите и я изведе до комфортен аванс от 4:1.

Световната номер 5 се понесе на психологическата инерция от важните предишни два спечелени гейма, като реализира два великолепни бекхенда и стигна до 15-40. Последователни неотразени начални удара на Рибакина ѝ спасиха брейк-боловете, а ново продължително разиграване от дъното на корта отиде на сметката на Казахстан. Пропуснат минаващ бекхенд обаче удължи интригата в гейма, а Сабаленка блесна с уинър от задната страна на ракетата си на около два метра зад основната линия., а впоследствие двете преминаха и през четвърто равенство. Два невърнати сервиса все пак спечелиха 8-минутния гейм на Рибакина - 4:2.

Беларускинята се възползва напълно от новия комплект топки и взе лесно подаването си за 5:2. При 15-30 пък се очерта нов тежък сервис-гейм за Рибакина, чийто първи начален удар не влизаше. Сабаленка с ретур-уинър стигна още сега до два сетбола, а първият беше отразен с ас, докато вторият с печеливш бекхенд. Невероятно деми-воле край мрежата осигури дивиденти за представителката на Казахстан, но после световната номер 5 спечели "надблъскване" с форхенд. Рибакина все пак се пребори за гейма и накара опонентката си да сервира за сета - 5:3.

Сабаленка не можа да проведе следващото си подаване безметежно и се стигна до 30-30, след като нито един първи сервис не беше влязъл. Точно в този момент обаче тя реализира ас и се добра до третия си сетбол, а после завърши започнатото с още един ас, и то от втори начален удар - 4:6, 6:3 за час и половина игра.

Трети сет

Рибакина загуби две точки на свой сервис, но в сравнение с предишните ѝ няколко подавания, успя да спечели без особени нерви, включително с ас от втори начален удар за 0:1. Сабаленка с малко усилия и набързо стигна до 40-0, а впоследствие изравни резултата 1:1.

Агресивните ретури на Сабаленка ѝ позволиха "да се закачи" при 30-30, но опонентката ѝ не позволи да се стигне до нов маратонски гейм - 1:2. Представителката на Казахстан започна позитивно с форхенд-уинър за 0-15 след това, но беларускинята се отчете с два невърнати начални удара и два печеливш бекхенда за 2:2.

Рибакина с нови изящни форхенди дръпна с 30-0, но загуби следващите две точки. Тя дори трябваше да защитава и точка за пробив, с което се справи, а впоследствие двете се впуснаха в ожесточен дуел, преминал през още два дюса. Сложният сервис-гейм все пак завърши в полза на 22-рата поставена, която поведе с 2:3. 

Сабаленка не позволи отпускане и продължи поредицата от безапелационни геймове за подаващите - 3:3. Беларускинята направи три поредни точки от посрещане и стигна до брейк-бол, който можеше да се окаже възлов за изхода от финала. Рибакина го отрази майсторски с невърнат сервис, но после пресили бекхенд от средата на корта и отново беше застрашена от пробив. Отново обаче неотразен начален удар помогна в подходящ момент, но при третия дюс 22-рата поставена пак прати топката в мрежата със задната страна на ракетата. Сабаленка натисна и направи смач за така желания брейк, който я изведе на "финалната права" - 4:3.

Беларускинята изглеждаше уверена в затвърждаването на пробива, но при 40-15 направи непредизвикана грешка от форхенд. Още една неточност от водеща позиция вкара гейма в дюс, но световната номер 5 набързо стигна до авантаж с невърнат сервис. Впоследствие равенството бе възстановено, но все пак с ас номер 16 Сабаленка поведе с 5:3.

Рибакина свърши работата си и намали на 5:4, но инициативата изцяло беше на ракетата на беларускинята. Представителката на Казахстан направи голяма грешка от бекхенд за 15-0, вместо тя да дръпне в резултата. Сабаленка пък прати форхенд в мрежата, а после не можа да реагира на дълбок ретур, за да изостане с 15-30. Дойде ред на Рибакина да направи грешка за 30-30, а световната номер 5 пласира ас по правата за мачбол. Двойна грешка - първата за нея в сета - вкара драматичния гейм в дюс, но форхенд-уинър по диагонала (на линията) ѝ осигури още една шампионска точка. Опит за същото изпълнение обаче излезе в аут и се стигна до второ равенство, а после Рибакина блесна с печеливш удар с предната страна на ракетата. Прекрасен сервис по диагонала в полето за предимство избави Сабаленка от неприятностите, а непредизвикано сбъркан форхенд на 22-рата поставена осигури трети мачбол. И той се изпари след неуспешна реакция на много дълбок ретур, само че веднага дойде четвъртия шанс за завършване на финала. Рибакина прати форхенд в аут и така "Големият шлем" посрещна новата си шампионка - Сабаленка - след успех с 4:6, 6:3, 6:4 за два часа и 28 минути игра.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти