Гонзо: Националният отбор е кауза, която могат да усетят само българите

Техническият директор на БФС Георги Иванов отговори на коментарите, породени след вчерашното му изказване за състава на българския национален отбор. Той разясни вчерашното неразбиране на думи, извадени от контекста. Иванов разпространи изявление до медиите и обществеността чрез БТА.

"Принципната ми позиция е ясна - в българския национален отбор трябва да играят футболисти с български произход и българско самосъзнание, независимо дали са родени в страната или не. Заставам зад думите си, че желанието ми е да гледам България с български играчи и вярвам, че футболната общественост ще се съгласи с това. 

Гонзо: Държавата по никакъв начин не подпомага футбола
Гонзо: Държавата по никакъв начин не подпомага футбола

Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни начини, особено когато е извадена от контекста, но за мен е важно да се направи разлика между клубни и национални отбори. Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от цял свят - нещо, което и аз съм правил като директор, в националните става дума за кауза, която няма как да бъде купена или подправена", заяви Иванов. 

Гонзо: Много е важно да се работи правилно с децата
Гонзо: Много е важно да се работи правилно с децата

Запитан дали думите му касаят и футболисти, които не са продукт на българските школи, техническият директор на БФС подчерта: "В никакъв случай! Както знаете, в националните отбори вече играят състезатели, израснали в чужбина, като например дори в момента се стараем да оформим документите на Лукас Петков от Бундеслигата. 

Има и още доста играчи, които имат български корени, и които наблюдаваме. Всички те са добре дошли, защото са наясно какво означава България, а и съм убеден, че българската публика ще ги приеме. Тъй че категорично не става въпрос за расово или етническо разграничение, а за момчета, които разбират стойността на националната фланелка", завърши бившият централен нападател.

Следвай ни:

Още от Национални отбори

Виж всички