Наградиха Пламена Миткова за Атлет на България за 2022 г.

Световната шампионка в скока на дължина за девойки под 20 години Пламена Миткова получи наградата си за Атлет №1 на България за 2022 г. в анкетата на списание “Атлетика” на специална церемония в хотел “Метрополитън” в София днес. Пловдивчанката и нейният треньор Ивайло Русенов пристигнаха с леко закъснение заради пътно-транспортно произшествие.

Победителката навърши 18 години на 18 септември 2022-а, след като вече бе направила исторически сезон с връх в световната титла за девойки в скока на дължина в Кали (Колумбия). Пламена постигна личен рекорд от 6.66 метра на финала на Световното, който й донесе златото.

Изключителния си талант пловдивчанката показа и през зимата, когато спечели националната титла на 60 м/препятствия при девойките и две титли при жените в хоризонталните скокове (13.30 м на троен скок и 6.30 м в скока на дължина). За Треньор №1 за 2022 г. беше награден Ивайло Русенов, който е треньор на Миткова и на бронзовия европейски медалист в тройния скок за юноши под 18 години Васил Русенов.

Второ място в анкетата е за Милица Мирчева, която подобри националния рекорд на маратон с 2:29:23 часа и се класира на 15-о място на Световното първенство в Орегон. Милица показа също отлични резултати в бяганията на дълги разстояние от 3000 м до маратон и дори се класира на седмо място на Европейското първенство по оф-роуд (планинско бягане) в Испания.

Третото място в допитването е за Божидар Саръбоюков, който ден преди да навърши 18 години, завоюва сребърния медал в скока на височина на Световното първенство за юноши в Кали, само няколко минути след като Миткова бе станала световна шампионка на скок дължина. Двуметровият Саръбоюков се класира за още един финал на Световното - на скок дължина, а две седмици преди това спечели балканските титли на скок височина и скок дължина при юношите.

Топ 5 в анкетата допълниха трикратната победителка за Атлет на България Мирела Демирева, която направи два финала на скок височина на световно и европейско първенство и европейският първенец на троен скок за юноши под 18 години Лъчезар Вълчев. От шесто до десето място се наредиха Тихомир Иванов (скок височина), Мартин Проданов (1500 м/1 миля), Александра Начева (троен скок), Пламена Чакърова (скок дължина) и Васил Русенов (троен скок).

На специалната церемония бяха наградени също медалистите от Европейския младежки олимпийски фестивал Елена Аргирова, Ирен Саръбоюкова и Боян Хаджитодоров, както и шампионите в “А1 - атлетика за младежи” за 2022 г. Васил Антонов (Радуканови - Видин) и Анна-Мария Петкова (Атлетик - Хасково).

Награди имаше също и за треньорите на най-добре представилите се млади атлети през 2022 г. на големите форуми - Красен Цонев, Димитър Карамфилов, Стойко Цонов, Лиляна Видева и Красимир Аргиров.

Снимки: Start-photo.bg 

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти