В Кения ще криминализират употребата на допинг в леката атлетика

В Кения ще криминализират употребата на допинг в леката атлетика

Министърът на спорта на Кения възнамерява да криминализира допинга в леката атлетика в опит да сложи край на поредица от случаи в спорта. Източноафриканската държава избегна санкция от Световната атлетика, въпреки че имаше 55 атлети с наказания за допинг, след като се ангажира да похарчи 25 милиона долара през следващите пет години за борба с допинга.

Министърът на спорта Абабу Намуамба се надява да ускори промените в законодателството и да се справи с допинга по същия начин, по който правителството прави с наркотиците.

“В момента Кенийският антидопингов закон от 2016 г. според мен не е достатъчно натоварен, за да се справи с това предизвикателство с необходимата сила“, каза Намуамба пред BBC Sport Africa.

“Първоначалните ни разследвания са, че има много сложен подземен синдикат (замесен в допинг в леката атлетика). Той включва агенти, треньори и лекари, така че ще са необходими множество инструменти, които да бъдат разгърнати, за да разбият този синдикат. Вярвам, че трябва да криминализираме допинга и да издигнем боравенето с допинг вещества до същото ниво, както на наркотиците.

Така че по същия начин, по който се справяме с трафикантите на наркотици, трябва да действаме по същия начин и с тези, които се занимават с тази практика“, добави той.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти