Президентът на МОК Томас Бах призова да не се разглеждат "защитните мерки" срещу руските спортисти като санкции

Президентът на МОК Томас Бах призова да не се разглеждат "защитните мерки" срещу руските спортисти като санкции

Санкциите на Международния олимпийски комитет (МОК) срещу Русия и Беларус трябва да бъдат отделени от "защитните мерки" на организацията по отношение на спортистите на тези страни, каза пред медиите президентът на МОК Томас Бах.

"Имаше дискусия и сериозни консултации, които ние водим от февруари, с участието на международните федерациите, националните олимпийски комитети и спортистите. Сега се подготвяме за следващите консултации в петък. По време на днешните дискусии относно санкциите срещу правителствата на Русия и Беларус получихме пълна подкрепа. Те трябва да останат", каза Бах.

"Ние също имахме дискусия относно спортистите, за въздействието на тази ситуация върху тях. Няма да се уморя да повтарям, за да могат всички да разберат: въпросът за участието на руски и беларуски спортисти в състезания трябва да бъде отделен от санкциите срещу техните правителства. Въпросът за участието на спортистите не може да бъде част от санкциите, защото атлетите не могат да бъдат наказвани за решенията на своите държави. Въпросът за участието на спортистите винаги е бил свързан със "защитни мерки", а не със санкции, за да се запази целостта на състезанието и да се гарантира безопасността на спортистите от тези страни", допълни президентът на МОК, цитиран от ТАСС.

Бах отбеляза, че санкциите означават забрана за участие на спортисти на международни състезания със символите на тяхната страна (знаме, химн) или за провеждане на състезания на територията на тази страна. "Защитните мерки", според него, са недопускането на спортисти от Русия и Беларус до участие в състезания под егидата на МОК.

През февруари МОК препоръча руски и беларуски спортисти да не бъдат допускани до участие в международни състезания поради ситуацията в Украйна, която доведе до масовото им отстраняване от почти всички стартове.

Преди няколко седмици Бах каза, че все още не е дошло времето за преразглеждане на препоръката - решение, което той нарича "защитна мярка", за да предпази олимпийското движение от политиката.

Снимки: Gettyimages

Още от Други спортове

Виж всички