Мондиал 2022 и черният пазар за билети

Ашраф Али пристигна на стадион "974" шест часа преди мача от Световното първенство между Аржентина и Полша и в отчаяние вдигна надпис, написан на ръка: "Имаме нужда от билети". Малко след това някой предложи такъв за 2000 долара, девет пъти над реалната стойност. Това беше твърде скъпо за 30-годишния Али, който пътува до Катар от Египет, за да реализира мечтата си да види аржентинската звезда Лионел Меси. 30 минути преди началото, той успя да си намери билет за 500 долара и изгледа победата на Аржентина с 2:0 на 30 ноември, пише "Ройтерс".

Други футболни фенове без билети все по-често се събират пред пълните стадиони в Доха по време на Мондиала, за да се пазарят с търговци, койот им пробутват билети за интересните мачове до 10 пъти по-скъпи от нормалната им цена. Те изглеждат невъзмутими от полицейските патрули, камерите за видеонаблюдение и законите, забраняващи тази практика в арабската държава от Персийския залив.

"Има черен пазар", каза търговец на билети от Франция пред "Ройтерс" и добави, че продажбите са му изкарали достатъчно пари, за да плати пътуването си до финала, плюс бонус.

Човекът, който отказа да бъде назован, заяви, че начислява на "най-запалените привърженици" надбавка от 1000 процента за билети за най-търсени мачове с участието на звезди като Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Други опитни търговци дори пътуваха до Доха, за да спечелят пари от най-голямото футболно събитие, първото в Близкия изток. "Ройтерс" разговаря с около 20 души, които казаха, че са купили или са се опитали да купят билети от черния пазар, използвайки платформи за социални медии в или извън стадионите.

Феновете също бяха видени да обменят пари за билети пред стадион "Ал Тумама", където тълпи от хора без билети искаха да гледат срещата между Мароко и Канада (2:1).

В събота организаторите призоваха феновете без билети да не ходят на стадионите след мачовете в четвъртък и петък, когато големи тълпи се опитаха да получат достъп без пропуски.

Латиноамерикански дипломат в Доха каза, че "санкциите срещу незаконните продажби са били леки", като повечето, ако не и всички случаи се решават само с глоби. Посолството не е срещало задържани или депортирани за незаконна продажба на билети, добави дипломатът.

Бъди част от "Домът на феновете”, играй и печели със Sportal.bg.

Още от Футбол свят

Виж всички