MotoGP губи пари със състезанията в Европа

MotoGP губи пари със състезанията в Европа

Изпълнителният директор на Dorna Sports, промоутъра на световния шампионат в MotoGP, Кармело Еспалета разкри, че испанската организация регистрира финансови загуби заради състезанията в Европа.

Догодина календарът в кралския клас предвижда общо 21 състезания, като 11 от тях ще са на територията на Стария континент, а останалите 10 ще са извън него. Сред тях са и двата нови старта в Азия, в Казахстан и Индия, които ще направят своя дебют в MotoGP догодина. За да бъдат сместени тези две нови състезания два старта в Европа – Арагон и Финландия, отпаднаха от графика за следващата кампания.

Казахстан приема старт от MotoGP
Казахстан приема старт от MotoGP

Гран При на Арагон ще се завърне в бъдеще, тъй като тя влиза в ротация, заедно с други от състезанията на Иберийския полуостров. Гран При на Финландия пък така и не се проведе през последните години, първо заради COVID-19, а после и заради войната между Русия и Украйна.

„Ние губим пари със състезанията в Европа. Трябва да сме ясни към отборите и производителите. В договора за участие се казва, че максимумът състезания е 22. Но в момента, в който надвишим 20 ние започваме да губим пари“, каза Еспелета в интервю за сайта Speedweek.com.

Гран При на Индия дебютира в MotoGP още през 2023 година
Гран При на Индия дебютира в MotoGP още през 2023 година

Той също така обясни и защо дебютната Гран При на Казахстан ще се проведе през месец юли, непосредствено преди началото на лятната пауза в шампионата.

„Няма друг организатор, който да иска състезание през юли. Ако не бяхме предвидили пистата „Сокол“ за тогава, то ние щяхме да имаме 5-седмична лятна пауза, както бе и през тази година, когато Гран При на Финландия бе отменена. Не можем да си позволим толкова дълго отсъствие през лятото“, заяви испанецът.

Причината за загубите, които Dorna регистрира при провеждането на повече състезания е фактът, че тимовете получават по-голяма част от приходите от всяко състезание след 20-то за годината.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти