Майкъл Джонсън разказа как се е учил да ходи отново след инсулта

Майкъл Джонсън разказа как се е учил да ходи отново след инсулта

Олимпийската легенда Майкъл Джонсън започна най-тежката битка в кариерата си, след като получи инсулт преди няколко години. 55-годишният Джонсън е смятан за един от най-добрите спринтьори в историята и спечели четири златни медала на три последователни олимпиади, като постави световния рекорд на 200 метра с време 19.32 секунди, което по-късно беше подобрено от Юсейн Болт.

Но през 2018 г. лекарите се страхуваха, че той може никога повече да не ходи, след като получи инсулт, който засегна цялата му лява страна, губейки всякаква подвижност и координация.

Американецът, който сега е част от атлетичните репортажи на BBC, се възстанови невероятно и в рамките на два месеца твърди, че почти се е върнал към нормалното.

“Имах огромно предимство след инсулт, тъй като бях спортист – това възстановяване и опит да си върна силата, да ходя и да бягам отново“, каза той пред нов подкаст от Бен и Джорджи Ейнсли.

“Първия ден, когато можех да стана от леглото си, имах проходилка и терапевтът ме разведе из етажа на болницата, за да започна. Докато го правех, той ме обучаваше, учеше ме как да ходя.

Няма разлика от това треньорът да ми обяснява на пистата всеки ден. “Майкъл, трябва да направиш това“. Погледнах назад и осъзнах, че вероятно съм изминал 200 метра за 20 минути, а не за 20 секунди. Но не бях обезсърчен”, разказа Джонсън.

“Те не знаеха дали ще ходя отново, но казах на жена ми, че ще се възстановя напълно и то по-бързо от всеки друг“, добави още американската легенда.

Сега Джонсън може да продължи с хобитата си, включително колоездене, гребане, бягане.

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти