Кристиан Василев: Гледам напред към следващия сезон и олимпийските квоти

Кристиан Василев: Гледам напред към следващия сезон и олимпийските квоти

Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година и ще се бори за три квоти за Игрите в Париж 2024 на Световното първенство в Белград (Сърбия) догодина. Това обяви на пресконференция президентът на централата проф. Свилен Нейков.

Кристиан Василев завоюва бронз на Европейското първенство за мъже в Мюнхен (Германия), а Емил Нейков взе бронзов медал от Световното първенство до 23 години във Варезе (Италия) и сребърно от Европейския шампионат до 23 години в Хазевинкел (Белгия). Цветомир Малинов и Иван Янкулов останаха шести на финала в дисциплината двойка без кърмчия на Европейското първенство по гребане за младежи и девойки до 23 години.

Единственото Световното първенство в Белград ще бъде олимпийската квалификация през 2023 година. Първите 9 в класирането на скиф и първите 11 на двойка скул ще получат квоти.

През следващата година България ще бъде домакин на Европейското първенство по гребане, което ще се проведе в Пловдив в края на месец юли.

България се цели в 3 олимпийски квоти в гребането за Париж 2024
България се цели в 3 олимпийски квоти в гребането за Париж 2024

Все още не е решено с кои състезатели при мъжете България ще се бори за олимпийските квоти, а критерии за сформирането на отбора ще бъде представянето на шампионата на Стария континент в Пловдив.

Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година
Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година

"Аз изпращам една успешна година, може би най-успешната в моята кариера, с едно малко разочарование от Световното първенство. Но всичко вече мина, преодолял съм го и гледам напред към следващия сезон и олимпийските квоти. Достатъчно съм мотивиран да преследвам целите си", заяви Кристиан Василев.

14 Пресконференция на федерацията по гребане

Снимки: Владимир Иванов

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти