Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година

Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година

Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година и ще се бори за три квоти за Игрите в Париж 2024 на Световното първенство в Белград (Сърбия) догодина. 

Това обяви на пресконференция в Пресклуб "България" президентът на централата проф. Свилен Нейков.

Кристиан Василев завоюва бронз на Европейското първенство за мъже в Мюнхен (Германия), а Емил Нейков взе бронзов медал от Световното първенство до 23 години във Варезе (Италия) и сребърно от Европейския шампионат до 23 години в Хазевинкел (Белгия). Цветомир Малинов и Иван Янкулов останаха шести на финала в дисциплината двойка без кърмчия на Европейското първенство по гребане за младежи и девойки до 23 години.

България се цели в 3 олимпийски квоти в гребането за Париж 2024
България се цели в 3 олимпийски квоти в гребането за Париж 2024

"Отличието на Кристиан Василев е безспорен успех. През цялата година показа много голяма воля и реализация. Малшанс на Световното първенство го лиши да покаже какво може. Той вече има самочувствие, а ние гоним олимпийски квоти. Надявам се още в края на следващата година да покажем резултати и да ги спечелим", каза Свилен Нейков.

14 Пресконференция на федерацията по гребане

"Емил Нейков взе два медала, затвърди позициите си от миналата година. Той ще продължи битките и състезанията с неговите конкуренти и при мъжете. Лазар Пенев имаше здравословни причини през цялата година, но шестото място на ски лека категория при мъжете също е голям успех. При жените на скиф Десислава Ангелова също има потенциал за олимпийска квота. Двойката без кърмчия (Цветомир Малинов и Иван Янкулов) има нова лодка, която струва 54 000 лева. Надявам се с нея да постигнат още по-добри резултати", добави Нейков.

14 Пресконференция на федерацията по гребане

"С този отбор ще се борим за олимпийски квоти на Световното първенство в Белград през септември 2023 година. Ще участваме с три лодки - скиф мъже, скиф жени и двойка без кърмчия, за да се опитаме да вземем три квоти за Париж 2024. Благодаря на министър Весела Лечева, че ни помогна със закупуването на възстановителен инвентар, който ще ни помогне много за догодина. Благодарим й за разбирането към нашия спорт, който е доста скъп. За следващата година ще ни трябват и нови лодки", каза още проф. Свилен Нейков.

14 Пресконференция на федерацията по гребане

Единственото Световното първенство в Белград ще бъде олимпийската квалификация през 2023 година. Първите 9 в класирането на скиф и първите 11 на двойка скул ще получат квоти.

Снимки: Владимир Иванов

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти