Румяна Нейкова: Благодаря на състезателите за отдадеността, въпреки условията, при които се подготвят

Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година и ще се бори за три квоти за Игрите в Париж 2024 на Световното първенство в Белград (Сърбия) догодина. Това обяви на пресконференция президентът на централата проф. Свилен Нейков.

Кристиан Василев завоюва бронз на Европейското първенство за мъже в Мюнхен (Германия), а Емил Нейков взе бронзов медал от Световното първенство до 23 години във Варезе (Италия) и сребърно от Европейския шампионат до 23 години в Хазевинкел (Белгия). Цветомир Малинов и Иван Янкулов останаха шести на финала в дисциплината двойка без кърмчия на Европейското първенство по гребане за младежи и девойки до 23 години.

Единственото Световното първенство в Белград ще бъде олимпийската квалификация през 2023 година. Първите 9 в класирането на скиф и първите 11 на двойка скул ще получат квоти.

Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година
Българската федерация по гребане изпраща успешна 2022 година

През следващата година България ще бъде домакин на Европейското първенство по гребане, което ще се проведе в Пловдив в края на месец юли.

България се цели в 3 олимпийски квоти в гребането за Париж 2024
България се цели в 3 олимпийски квоти в гребането за Париж 2024

Все още не е решено с кои състезатели при мъжете България ще се бори за олимпийските квоти, а критерии за сформирането на отбора ще бъде представянето на шампионата на Стария континент в Пловдив.

14 Пресконференция на федерацията по гребане

Главният треньор на националния отбор Румяна Нейкова благодари на състезателите за отдадеността през 2022 година.

14 Пресконференция на федерацията по гребане

"Тази година отново беше силна, емоционална. Нашите състезатели трябваше да застанат пред света и да се борят за своите позиции. Ние се борим с различни пречки в България, но успяваме. Благодаря на състезателите за отдадеността, въпреки условията, при които се подготвят", каза Румяна Нейкова, която е олимпийска шампионка в скица от Пекин 2008.

Снимки: Владимир Иванов

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти